Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prohra Dienstbiera: Premiér mu odpískal služební zákon

Jiří Dienstbier
 (Autor: Foto Blesk - Davdi Malík, ara)
Autor: vlb - 
6. srpna 2014
21:46

Tak tohle bude ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) jako šéf legislativní rady vlády vydýchávat hodně dlouho. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž opozici vyšel vstříc prakticky ve všech požadavcích ohledně služebního zákona a Dienstbierův návrh tak připomíná trhací kalendář.

Pro pravicové ODS a TOP 09 bylo podstatné zejména zrušení institutu generálního ředitelství.

Spor o to, jestli má generální ředitelství vůbec existovat, bylo nepřekonatelnou překážkou dohody. Zatímco koalice na zřízení úřadu jako garanta odpolitizování státní správy trvala a sám Jiří Dienstbier jej vnímal jako klíčové opatření, především pravicová opozice tvrdila, že pokud v zákoně zůstane, neumožní jeho schválení a bude Sněmovnu trápit obstrukcemi klidně až do konce volebního období.

Posledních pár dnů ODS a TOP 09 mluvila o hned pěti sporných bodech. O čtyřech z nich ale koalice již dopoledne tvrdila, že je ochotna ustoupit. Na večerním jednání vzala za své i idea generálního ředitelství. Zlomilo jí vaz zejména to, že na ní trvala jen ČSSD. „Generální ředitelství padlo,“ uvedl jako první po jednání šéf KSČM Vojtěch Filip.

Dalo se to ale čekat. Některé reakce koaličních ANO a KDU - ČSL totiž  vyznívaly ve prospěch opozice. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš dokonce pro Českou televizi prohlásil, že by se zákon bez generálního ředitelství klidně obešel.

O novele služebního zákona bude v pátek opět jednat Sněmovna.

osinek ( 8. srpna 2014 15:12 )

Neuspěl Dienstbier v senátních volbách po smrti otce? Myslš salto, že by Dienstbiera lidi zvolili s velkou převahou do Senátu, kdyby byl línej, blbej, podrázeckej? Dienstbier je výborný pravník!!! Ty jsi neviděl salto jak Dienstbier v ČT (Události, Názory) v diskusi o služebním zákonu, své oponenty "posvačil"? Svými argumenty Dienstbier udělal ze svých oponentů naprosté blbce! Salto je zřejmě padlý na hlavu (zranil se při saltu?), když tak elementární věci nevidí!!!

osinek ( 8. srpna 2014 14:51 )

Souhlas rumovapalice Zabibobol zřejmě posluhoval komoušům, proto mu nesedí Dienstbier, jehož rodina tvrdě vystupovala proti bývalému režimu! Otce Dienstbiera poslali komouši za politické protesty za mříže!! Dienstbier i jeho otec jsou (jeho otec byl) rovní chlapi!!

osinek ( 8. srpna 2014 14:43 )

Jseš Franto hrozně neinformovanej nebo spíše naivní (blbej?).....přemýšlej trochu než plácneš nějakou pitomost!!! Na rozdíl od různých neumětelů ve vládě Dienstbier svému "řemeslu" dobře rozumí!!!!! Dienstbier je rovnej chlap,nikomu nepoklonkuje, nekrade a je zásadový, což v české politice příjemně překvapí!! Když jsem onehdy viděl vystupovat Dienstbiera v ČT (Události, Názory) v diskusi o služebním zákonu, tak Dienstbier udělal ze svých oponentů doslova a do písmene trhací kalendář!! Dienstbier nachytal "na švestkách" i ministryni Jourovou z Babišova hnutí ANO která mlžila a měnila názor (nebo spíše zalhala?) Pokud jde o tzv. Služební zákon Dienstbier jako odborník je bez jakýcholiv pochyb JEDNIČKA!Dienstbier a jeho tým tento zákon dali dokupy!!! Nejen svým vzrůstem ale taky svými znalostmi převyšuje ty žvanily ve Sněmovně o HLAVU!! Myslíš Franto, že línej a hloupej člověk by tak exceloval? Na rozdíl od Tebe, Franto, myslím, že Dienstbier starší by byl na svého syna hrdý!!!!

rudyptak48 ( 8. srpna 2014 13:13 )

Dienstbier a Marek Benda mají stejnou pozici. Coby synáčkové známých chartistů a spolupracovníků Václava Havla, očekávali, že se jim dostane větších poct a uznání. Bohužel, sám Pravdoláska většinu lidí zklamal v zásadní věci... pravdů, lásku a odpuštění hlásal, bohužel to byla jenom propaganda pro stádo věrných a hloupých oveček. Jeho konkrétní činy byly v rozporu s jehou prohlášením. Nelze se pak divit, že tento dědičný hřích zatížil i uvedené dva synáčky chartistů. Své schopnosti neprokázali, žijí jenom z podstaty svých otců, a tak to dnes většina lidí chápe.

rumovapalice ( 7. srpna 2014 13:31 )

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a USA. Oznámil to premiér Medvěděv. Kromě toho Rusko zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zvažuje, že svůj vzdušný prostor uzavře i pro tranzitní lety dopravců z Evropské unie a USA. --------------------------------------------------------------------------- tak bohušu sobotků včilkaj mudruj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa