Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman zaútočil: Dienstbier ublížil ČSSD! Ubohá podpásovka, brání se ministr

Jiří Dienstbier na Hradě při jmenování Sobotkovy vlády
Jiří Dienstbier na Hradě při jmenování Sobotkovy vlády  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
24. června 2014
08:12

Bylo to vidět už při prezidentské volbě. Miloš Zeman Jiřího Dienstbiera příliš nerespektoval. A rád shazoval. Po volbě útoky logicky utichly, ale Zeman si jeden po čase přece jen neodpustil. Dienstbier podle něj poškodil ČSSD. A nikoli málo. Podle ministra jde o prezidentovu podpásovku.

Ministr pro legislativu Sobotkovy vlády Jiří Dienstbier prý poškodil ČSSD tím, že nekandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. "Vedení ČSSD byl doporučen, tuto šanci ale odmítl. Podle názoru pana prezidenta tímto krokem utekl z boje," tlumočil Zemanovo mínění jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

ČSSD získala stejně mandátů jako ANO a TOP 09 - celkem čtyři. Zeman je přesvědčen, že opoziční TOP 09 uspěla v eurovolbách proto, že odborného lídra kandidátky Luďka Niedermayera doplnila na listině "líbivá tvář v podobě Jiřího Pospíšila." "Kdyby takový tandem, podle názoru pana prezidenta, měla i ČSSD, tedy že by Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získala by více mandátů," řekl Ovčáček na pravidelné tiskové konferenci a připomněl eurolídra ČSSD, sociologa Jana Kellera.

Dienstbier však prezidentovo vyjádření označil za podpásovku. "Je to ubohá podpásovka. Prezident se opět snaží plést do poměrů v ČSSD, což mu vůbec nepřísluší," vzkázal ministr v Právu Zemanovi a dodal: "Ono by to pro mě bylo strašně pohodlné odsud odejít a nesnažit se měnit poměry tady v České republice. Já jsem právě z boje utíkat nechtěl, a proto jsem zvolil tuto cestu."

Sobotka: Z boje neutíká

Syna zesnulého disidenta Dienstbiera staršího se přitom zastal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Eurovolby jsou uzavřená záležitost, podobné spekulace nemají žádný smysl," reagoval předseda vlády. Strana se prý chce soustředit na podzimní senátní a komunální volby, které chce vyhrát. "Ve volbách za nás kandiduje mimo jiné právě Jiří Dienstbier v senátním obvodě Kladno. O nějakém utíkání z boje tedy nemůže být řeč. Naopak, Dienstbier do boje v barvách ČSSD jde," podotkl Sobotka.

Nečekaný konflikt však jen potvrdil, že vztahy Zemana a Dienstbiera jsou napjaté i nadále. Dienstbier v minulosti mj. prohlásil, že je Zeman "napojen na pražské mafiánské prostředí". Zemana také odmítl podpořit v 2. kole prezidentské volby proti Karlovi Schwarzenbergovi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

123automobil ( 26. června 2014 07:42 )

123automobil ( 26. června 2014 07:42 )

123automobil ( 26. června 2014 07:41 )

123automobil ( 26. června 2014 07:40 )

1pravda1 ( 24. června 2014 15:19 )

A které jsou správné - jako amnestie, krádež pera na státní návštěvě, schválení církevních restitucí, podepsání zvýšení daní v době krize - které tak jako církevní restituce kritizoval a pak to nechal projít!!! Klaus je obyčejný vychc-aný člověk, který myslí především na sebe a svoje ego, dokonce ani nemyslel na Livii, když ji trapně podváděl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa