Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman: Ukrajina a Irák mohou zasáhnout i nás! S Klausem a spol. uctili památku mrtvých z první světové

Autor: ČTK, simao - 
24. června 2014
14:09

V pražském památníku na Vítkově se dnes sešla řada českých politiků a armádních představitelů. Uctili společně památku padlých z první světové války při příležitosti 100 let od jejího začátku. Ke shromáždění promluvil prezident Zeman. A varoval před současnými válečnými ohnisky - Ukrajinou, Irákem, Afghánistánem, Mali...

"V našem okolí existují válečná ohniska, která se mohou přemístit až k nám nebo mohou významně ovlivnit náš mírový život," řekl v památníku na pražském Vítkově Zeman. A zmínil aktuální konflikty, ke kterým s obavami hledí západní svět. "Jsem hrdý na to, že v Afghánistánu i jinde naši vojáci, novodobá generace našich veteránů, splácejí dluh, který jsme získali vznikem vlastní svobody, a bojují za svobodu druhých," dodal přitom český prezident.

Členství v Evropské unii a NATO však podle Zemana dává Česku garanci bezpečnosti. EU je podle Zemana jednou z příčin, proč ve členských státech nevypukají války. "Jsem si vědom toho, že mír není něčím, co by nám bylo dáno navěky, a že je třeba za něj bojovat," uvedl s tím, že žádná bezpečnost podle něj není zadarmo.

Slavnostního shromáždění a uctění památky padlých vojáků se kromě současné hlavy státu účastní i bývalý prezident Václav Klaus, premiér Bohuslav Sobotka, někteří ministři, dále zástupci armády a diplomaté. "Naše země je pokryta stovkami pomníčků, do nich jsou vytesána jména padlých, bez ohledu na to, na které straně zemřeli," upozornil Zeman.

"Myslím si, že je na historicích, aby analyzovali důsledky 1. světové války. Ale je na nás, abychom si uvědomili její důsledky," pronesla hlava státu dále ve svém projevu. Zeman poukázal na tři důsledky, tedy na vznik tří diktatur - komunistické v Rusku, fašistické v Itálii, nacistické v Německu. A na to, že nikdo neočekával, že se hrůzy první světové budou "v ještě větším rozsahu za 20 let opakovat." Století od vypuknutí jedné z nejkrvavějších válek připomene také v podvečer v katedrále svatého Víta zádušní mše, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka.

zabibol ( 25. června 2014 16:39 )

Komunisti kolaboranti a zrádci!!!!!

zabibol ( 25. června 2014 16:38 )

Putler je fašista!!!!Rusáci okupanti!!!!

1pravda1 ( 24. června 2014 22:28 )

Tvůj názor modráka je naprosto ojedinělý - omylem sbalená propiska vypadá jinak, nejdříve si prohlíží drahocenné!!! pero, přikyvuje, krade, zavírá krabičku Ty modrý omyle - vzpamatuj se a věř alespoň vlastním očím!!! Oficiální státní návštěva, kde sedíš hodinu za stolem a čumíš na pero, není v roztržitosti sbalil Amnestií nikoho neprofackoval - dal přednost zlodějům před poškozenými, a nakradený majetek jim amnestií ponechal a také se mohou smát okradeným, ty nechápeš, že za sebou tímto jen smazal veškeré stopy za privatizací, protože u soudu by mohli někteří promluvit jak to chodilo. Pokud začneš normálně přemýšlet - tak ti to dojde. Jak by bylo tobě, kdyby si někdo, kdo stále mařil vyšetřování mohl nechat tvoji věc nebo miliony korun jen proto, že mu nějaký Klaus dal amnestii a tím posvětil jeho zlodějny.

itartas ( 24. června 2014 21:31 )

1pravda...to by musel být každý zlodějem, kdo mi v roztržitosti sbalil propisku v kanceláři ty hňupáku. Klaus to pitomý pero vrazil do kapsy v přímém přenosu zcela bezděčně.A jenom pitomec jako ty spousta tobě podobných ho za to nazývá zlodějem. A to právní vědomí bylo v souvislosti s amnestií, kterou Klaus naprosto úžasně profackoval naši otřesnou justici. Nečekám, že to pochopíš.

1pravda1 ( 24. června 2014 19:59 )

Jojo po modré až do pr-dele, však vás modráci rapidně ubývá Na to, abych viděla krádež pera nepotřebuji právní vědomí, tak jako několik milionů lidí, kteří to video na celém světě viděli - možná jen ty ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa