Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec Forejta Gumpa? Šéf Zemanova protokolu ze stínu mocných nezmizí!

Jindřich Forejt s Livií Klausovou i Milošem a Ivanou Zemanovými
Jindřich Forejt s Livií Klausovou i Milošem a Ivanou Zemanovými  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
24. června 2014
10:33

Stejně jako filmový hrdina Forrest Gump, i Jindřich Forejt (36) se pohybuje často nedaleko významných státníků. Na Pražském hradě má totiž na starost protokol. Jenže to se mělo změnit, Forejt podal rezignaci, spekulovalo se. Vyšlo však najevo, že ji nakonec po "přátelském rozhovoru" se Zemanem stáhl!

Podle Lidových novin již ležela Forejtova rezignace na pracovním stole prezidenta Zemana a bylo tak jen na hlavě státu, zda ji přijme. "Jakýkoli komentář ke spekulacím Lidových novin považuji za nadbytečný," odpověděl v úterý dopoledne Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. "Je pravda, že podal rezignaci, a je také pravda, že ji posléze stáhnul," citovaly později přímo prezidenta Zemana Novinky.cz. Upřesnil, že si Jindřich Forejt žádost rozmyslel "po přátelském rozhovoru".

Forejt zažil na Hradě tři hlavy státu - nastoupil do Kanceláře prezidenta republiky jako stážista v roce 2002. Tedy za Václava Havla. Plný úvazek získal v roce 2004, za Klause. "Myslím, že to byl nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla," řekl o Forejtovi loni v zimě Václav Klaus, tehdy ještě český prezident.

Pověst Forejta však v poslední době přece jen utrpěla. Kvůli spekulacím ohledně jeho vysokoškolského diplomu. Forejt studoval práva na Karlově univerzitě i v Mnichově, v obou případech však údajně nedostudoval, tvrdila MF Dnes. Používá tedy titul JUDr. neoprávněně? "Všechny zákonem stanovené podmínky jsou dodrženy. Ředitel protokolu tedy v žádném případě nevykonává svoji funkci neoprávněně," hájil na dotaz MfD Forejta hradní mluvčí Ovčáček.

Místo dostal i expřítel Kate Zemanové

Po Forejtových problémech se nyní spekulovalo, že ho nahradí Havlův šéf protokolu Miroslav Sklenář. Ten nakonec hradní tým skutečně posílí, bude však Forejtovým zástupcem, nikoli nástupcem. "Miroslav Sklenář bude od 1. července zastávat funkci zástupce ředitele odboru protokolu," uvedl ČTK mluvčí Hradu. Sklenářovým zástupcem se pak stane místopředseda SPO Vladimír Kruliš. Shodou okolností expřítel prezidentovy dcery Kateřiny.

1pravda1 ( 24. června 2014 16:19 )

A postavit exprezidenta Klause - co odešel s ostudou, mezi Zemana a Sobotku to byl čí nápad? Zeman se chová jako Klausův čípek a přitom nechápe, že sebestředný Klaus jen čeká na jeho chybu, jen aby se nemohlo říct, že Zeman byl lepším prezidentem než Klaus. Ale v poučování a aroganci ho už Zeman dotahuje.

andrea666. ( 24. června 2014 12:12 )

Oh, oh, bejk jeden.

xxxx678 ( 24. června 2014 12:05 )

Protokol má v "malíčku",jeho znalosti při vysílání korunovace Felipa na španělský trůn na Čt 24 byly úžasné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa