Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliardář Babiš: Neumím skoro nic! Poslancům ANO hrozí pokutou 56 tisíc

Andrej Babiš představil svou Radu ekonomických poradců
Andrej Babiš představil svou Radu ekonomických poradců  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
6. listopadu 2013
13:09

Hnutí ANO usedne ve Sněmovně vůbec poprvé. S Andrejem Babišem přitom vyráží do poslaneckých lavic i řada nováčků. Aby se je všechny podařilo udržet na uzdě, je tady etický kodex strany. Ten hrozí Babišovým ovečkám tučnými pokutami, pokud nebudou akceptovat např. dohodu o společném hlasování. Vedle toho Babiš představil své ekonomické poradce, od kterých se prý sám chce učit, protože "neumí skoro nic".

Andrej Babiš dnes představil svůj nový ekonomický tým - Radu ekonomických poradců (REP), složenou z expertů, kterým prý chce naslouchat. "Já jsem to vymyslel, oslovil jsem je, oni to akceptovali a budou poradcovat jako nezávislí experti pro nás... Já jsem známý tím, že neumím skoro nic, takže hlavně se od nich budu učit a to je všechno," okomentoval dnes Babiš sestavení poradního sboru v ČT. Jeho členy jsou analytik Aleš Michal a ekonomové Jan Čapek a Michal Zdeněk. Vedle toho však hnutí ANO přináší i další novinky.

Kodex ANO aneb Jak udržet ovečky pod kontrolou

S Babišem se totiž do vrcholné politiky vydává i řada poslaneckých nováčků. Jenže vyvstává otázka, jak zajistit, aby si někteří v poslaneckých lavicích nedělali vyloženě, co chtěli. Od toho tu je "Etický kodex poslance politického hnutí ANO 2011". Obsahuje řadu zajímavých usnesení, které podepsali již všichni poslanci Babišova hnutí. "Usnese-li se klub na závazném jednotném hlasování, je poslanec povinen toto usnesení akceptovat," stojí např. v kodexu. A jasné jsou i sankce. "Pokud vedení klubu konstatuje, že došlo k porušení některého z výše uvedených závazků, zavazuje se poslanec zaplatit sankci až do výše měsíčního platu," je uvedeno v další části. V Praxi to znamená že poslancům hrozí tučné sankce až do výše jejich základních poslaneckých platů, tedy cca. 56 tisíc korun.

A to třeba v momentě, kdy budou hlasovat jinak, než se usnese klub ANO. "Pokuty za hlasování jinak, než chce klub, považuji spíš za něco, co je na hraně," okomentoval tuto část etického kodexu ústavní expert Marek Antoš pro lidovky.cz. Kodex však obsahuje i řadu jiných věcí - třeba to, že poslanec nesmí jako asistenta zaměstnant člena rodiny a nesmí přestoupit do jiného poslaneckého klubu. Právně vymyhatelný však kodex není.

O lustraci Babiš nepožádal. SME: Zeman se mu mstí

Kolem Andreje Babiše je pak nyní rušno nejen kvůli povolebním vyjednáváním, ale také kvůli hrozbě Hradu, že všichni ministři budou do budoucna potřebovat lustrační osvědčení. Podle slovenského deníku SME je tenhle Zemanův požadavek namířen právě proti Babišovi, který se na Slovensku soudí, že nebyl agentem StB. "Je v tom kus osobní msty - Babiš podporou předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky rovněž přispěl k tomu, že pokus o puč ve straně skončil tak trapně a že prozemanovské křídlo ČSSD dočasně oslabilo. Hlavně je to ovšem snaha zastrašit Babiše do budoucna," tvrdí SME. Babiš však k žádosti o lustrační osvědčení nevidí důvod. Údajnou spolupráci s StB vytrvale odmítá.

Andrej babiš a jeho ekonomičtí poradci: Jan Čapek, Aleš Michl a Michal Zdeněk Andrej babiš a jeho ekonomičtí poradci: Jan Čapek, Aleš Michl a Michal Zdeněk | ČTK

aluman ( 7. listopadu 2013 14:35 )

Na fotografii pod článkem ti dva vedle Babiše vypadají jako by utekli z Jedličkárny a ten třetí vypadá jako vrátný co otevírá dveře hostům v nóbl hotelu. To je tedy sestava.....

e.44 ( 7. listopadu 2013 12:47 )

Když k tomu ještě přidáš, že je Babiš proti registračním pokladnám, co vedle tebou napsaného sice vypadají jako nicotnost ale ve skutečnosti můžou zabránit obrovským daňovým únikům, je zcela jasné co je Babiš ve skutečnosti zač.

osinek ( 7. listopadu 2013 09:50 )

A kdo ty Babišovy legrácky zaplatí? Přece chudí daňoví poplatníci!!!!

osinek ( 7. listopadu 2013 09:47 )

Zdrcující kritika Babiše v komnetáři J.Kejnara(server ČTK) Josef Kejnar : Babiš nechce progesivní zdanění bohatých! Naivni voliči Babiše plačte!! Babišovo hnutí ANO (stranu jednoho muže), kterou volili spíše naivní neználci, spláčou nad vejdělkem. Jeden z největších boháčů ve střední Evropě Babiš je kategoricky proti PROGRESIVNÍMU ZDANĚNÍ BOHATÝCH a lidí s vysokými příjmy. Progresivní zdanění bohatých je ve všech bohatých civilizovaných zemích tj. v USA, Velké Británii, Německu, japonsku, Kanadě, Švédsku a dokonce v Číně. Babiš je rovněž proti uvalení zvláštní daně na velké oligopolní firmy např. telekomunikační firmy (Telefonika, T-Mobile, Vodafone), energetické firmy (RWE, Eon atd)velké (vesměs) zahranič. obchodní řetězce nebo banky (vesměs zahraniční), které ze svých neskutečných zisků každoročně vyvádějí z Česka přes 200 miliard korun. Ty zisky mají velké zahraniční firmy ze sdírání klientů v této zemi. V Polsku,na Slovensku, v Maďarsku ale i v USA,ve Francii a dalších zemích je na obří firmy uvalena zvláštní daň! 07.11.2013 07:46 Nemá p.Kejnar pravdu, že spousta lidí nalítla zlatoústému Babišovi, jenž má zcela jiné zájmy než 95% lidí v této zemi?

alex0800 ( 7. listopadu 2013 06:47 )

Máte pravdu, avšak jeho nevolitelné partičce vynesli cinknuté volby skoro 20%, byť reálně nedosahoval ani 11%, KDU bylo na 2,5% a Úsvit satanistů necelé 1%!!! Jak se jim najednou hodí zkušenosti s "volbami" z doby minulé ;-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa