Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pilot zničil vrtulník, hrozí mu 8 let vězení

Záchranáři zkoumají trosky vrtulníku
Záchranáři zkoumají trosky vrtulníku  (Autor: Blesk – HZS)
Autor: čad - 
26. května 2010
05:02

Letěl zachraňovat lidský život, teď mu hrozí až 8 let vězení. Policejní vyšetřovatel v těchto dnech obvinil pilota (47) záchranářského vrtulníku z Českých Budějovic. Letos začátkem února ve sněhové bouři nouzově přistál na zasněženém poli nedaleko Horní Olešné na Jihlavsku a svěřený stroj téměř zničil.

Ližina vrtulníku se propadla do hlubokého sněhu. Stroj se naklonil a vrtule dokončila dílo zkázy. Posádka naštěstí vyvázla bez zranění. „Na vrtulníku vznikla škoda 35 milionů korun. Pilot byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozí mu vězení od dvou do osmi roků,“ řekla mluvčí policistů Hana Kotková.

Zkušený pilot letěl do jihlavské nemocnice pro kardiaka, kterého měl dovézt do Budějovic. „Kdo netuší, čemu se v takovém počasí říká bílá tma, ve které ztratíte horizont, tomu je zbytečné cokoliv vysvětlovat,“ řekl včera Blesku jeden z pilotových kolegů. Podle něj je létání nad Vysočinou stejně nebezpečné jako létání v horách.

c3rb3r0s ( 26. května 2010 23:05 )

35 miliónů škoda za ohnutou vrtuli? Kolik ten vrtulník stál? Deset miliard? Nebyl to náhodou převlečenej gripen?

e.44 ( 26. května 2010 17:43 )

toho, aby dostal vyznamenání, za to že ve sněhové bouři dokázal přistát tak, že posádka vyvázla bez zranění, má jít do vězení? Vždyť s tím vrtulníkem neletěl někam jen tak z plezíru. Letěl zachránit lidský život. Ale lidské zdraví a lidský život má u nás bohužel menší cenu než vrtulník. Tomu už se nedá ani říkat Kocourkov. To už je čistý HNUS. Jdu blejt velebnosti.

bedr ( 26. května 2010 13:25 )

Zničili státní rozpočet a kolik jim hrozí roků?????

sakra ( 26. května 2010 09:49 )

Lyžina se propadla do hlubokého sněhu. Pilot s tím měl zřejmě "počítat" a měl "předvídat".

sakra ( 26. května 2010 09:46 )

Piloti máte právo let, nebo přistání odmítnout. Zkrátka třeba někdo umře, ale vrtulník, sanitka a pod. budou "zachráněny". Bravo.

Zobrazit celou diskusi