Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sebevražedné útoky v Iráku: Nejméně 30 mrtvých!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
10. května 2010
12:23

Útoky proti armádě a policii a akce sebevražedných atentátníků na tržišti si v pondělí v Iráku vyžádaly nejméně 30 mrtvých a stovku zraněných.

Útoky v různých částech Bagdádu a ve městech kolem irácké metropole mají očividně za cíl dokázat Iráčanům, že domácí odnož teroristické organizace Al-Káida je navzdory těžkým úderům z minulých týdnů stále mocná a schopná.

Za úsvitu napadli ozbrojenci se zbraněmi opatřenými tlumičem nejméně šest kontrolních stanovišť v Bagdádu a zabili sedm iráckých vojáků a policistů. Nálože nastražené na třech jiných stanovištích pak zranily dalších sedm příslušníků iráckých bezpečnostních sil.

Dějištěm nejkrvavějšího incidentu se později stalo šíitské město Suvajrá asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu. Sebevražedný atentátník tam na tržišti odpálil na sobě vestu s trhavinami, druhý pak přijel na místo v autě naloženém výbušninami. Zabito bylo nejméně 13 lidí a podle různících se informací 40 až 70 dalších zraněno.

Při oddělených incidentech zahynuli na jihu Bagdádu při výbuchu bomby nastražené proti procházející policejní hlídce dva civilisté a pět lidí bylo zraněno. Bomba v autě v Tarmíji na severním okraji Bagdádu zabila tři lidi a 16 zranila. Čtyři mrtvé zanechaly exploze náloží u domů policistů v západní provincii Anbár, nálože u domů policejních důstojníků v západoirácké Fallúdži zranily nejméně osm lidí. Sebevražedný atentátník v autě zabil v Mosulu dva lidi.

Všechna kontrolní stanoviště v Bagdádu byla napadena zhruba ve stejnou dobu za svítání, řekl nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. Všechny nálože byly nastraženy v jižní a jihovýchodní části. "Je to vzkaz pro nás, že na nás mohou zaútočit ve stejnou dobu v různých částech města, protože mají buňky všude."

Navzdory oslabení Al-Káida v Iráku a její spojenecké sunnitské skupiny zůstávají podle iráckých činitelů mocnou silou. Varovali proto, že se islamističtí radikálové budou snažit závažnými útoky dokázat svým stoupencům, že nejsou sraženi na kolena.

smrk ( 10. května 2010 13:59 )

No hlavně že zhoupli Husajna, teď tam maj akorát rádoby demokracii a bordel. Jó některé národy nejsou bez diktátorů prostě schopny existovat a svět by to měl už konečně pochopit.

Zobrazit celou diskusi