Naši čtenáři nás upozornili, že na nových řidičských průkazech ve formátu kreditní karty je grafická chyba v logu Evropské unie. Zatímco na vlajce EU je správně dvanáct zlatých hvězd na modrém poli uspořádaných do kruhu a orientovaných cípem nahoru, na řidičských průkazech jsou hvězdy orientované za sebou.

Registr řidičů: Chyba je už odstraněná

Ing. Jana Žáka z Odboru dopravně správních agend hl. m. Prahy, který má na starost vydávání nových průkazů, informace o chybě nejdřív vyděsila. Později ale uvedl, že už je všechno v pořádku. "Ministerstvo dopravy o tom ví a chybu napravilo," řekl pro Blesk.cz. Jak dlouho se řidičské průkazy s chybou vydávaly ale nevěděl. V tuto chvíli se ale podle něj vydávají řidičáky už bez chyby. Na vzorovém řidičském průkazu na webu ministerstva dopravy www.vymentesiridicak.cz přesto chyba stále je.

Ministerstvo: Žádná chyba to není

Ministerstvo dopravy naopak tvrdí, že o žádnou chybu nejde. "Symbol na řidičském průkazu není vyjádřením vlajky EU, nejedná se tedy o vlajku," napsal pro Blesk.cz mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Podle ministerstva jde o takzvaný rozlišovací znak státu. "V tomto případě příslušná směrnice nevznáší požadavek na směrovou pozici hvězdiček," píše mluvčí.

Vzor českého ŘP schválila Evropská unie a podle ministerstva byl dokonce oceněn jako vzorově provedený. "Z výše uvedeného vyplývá, že neexistuje žádný problém," dodal mluvčí. Přesto ministerstvo od 1.ledna 2010 vydává řidičské průkazy s opravenou orientací hvězd tak, aby směřovaly cípem nahoru stejně, jako ve vlajce EU.

Nezapomeňte si vyměnit řidičák

Pokud máte řidičák vydaný mezi 1.květnem 2004 a 1.lednem 2010 a máte na něm špatně otočené hvězdičky, nemáte se čeho bát. Váš řidičský průkaz dál platí.

Pozor si ale dejte, pokud máte ŘP starší. Řidičské průkazy vydané od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000 jsou jejich držitelé povinni vyměnit nejpozději do 31. prosince 2010. Kdo si svůj starý řidičák nevymění, mohl by při silniční kontrole zjistit, že vlastně s autem vůbec nesmí na silnici. Výměna řidičáku vás bude stát cestu na úřad a 500 Kč. Podrobné informace kde a jak si ŘP vyměnit najdete na www.vymentesiridicak.cz.