Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černý scénář: Česko dá líným Řekům 40 miliard!?

Autor: hof - 
6. května 2010
05:15

Katastrofický scénář, který celé Evropě napsalo lehkomyslně utrácející Řecko, začíná dostávat ty nejčernější obrysy. Podle informací Lidových novin počítal jeden z německých plánů s tím, že na zalepení obřího dluhu přispěje i Česko. Z původní tehdy uvažované částky 9 a půl miliardy korun by to dnes bylo až 40 miliard!

S plánem rozložit zátěž z půjčky Řecku mezi všechny země EU přišlo Řecko podle informací LN v únoru. Na Česko by tehdy připadlo 9 a půl miliardy. Půjčka mezitím narostla a podle německého výpočtu by se nyní podíl Česka mohl vyšplhat až ke 40 miliardám korun.

Analytici teď varují, že možná opravdu dojde k tomu, že budeme prohřešky Řecka látat z našich kapes. „Pomoc Česka bude reálná hlavně v případě, že půjčku budou potřebovat další země,“ myslí si bruselský analytik Nicolas Verón. Řekům je jedno, kolik za ně který stát bude muset zaplatit.

I podle toho, jak Řeky na křtu líčila manželka šéfa ČSSD Petra Paroubková, se svého standardu nehodlají vzdát. „Oblečení a botičky od Diora dostala Margarita od své kmotry Margarity z Řecka. Tam je křest velkolepou událostí. Margarita (ta větší) jela nakoupit oblečení pro sebe i pro malou do Milána.

Je sice dcerou starého a zasloužilého socialisty, ale v Řecku neznamená, že by levicově smýšlející člověk měl chodit v teplákách,“ rozhořčila se v lednu Petra, když média psala o tom, že dceru obléká do značkových bot od Diora. Teď je vidět, kam taková rozmařilost Řeky dovedla!

Co také bylo v Řecku možné

Jakmile Řek získá místo ve státní správě, má vystaráno – už ho nikdy nevyhodí, až do důchodu. Plat je zde v průměru 2,5krát vyšší než v soukromém sektoru.

Člověk, který v 25 letech vstoupí do státní služby, má před sebou 35 let garantovaného platu. A celoživotní penzi. Až umře, přejde penze na jeho manželku. Pokud by po něm zůstaly neprovdané dcery, dostanou státní penzi taky.

Největší skupinu státních zaměstnanců tvoří učitelé. Řecko na školách 1. a 2. stupně zaměstnává čtyřikrát víc učitelů na žáka než Finsko.

Před několika měsíci vyšlo najevo, že na odlehlém ostrůvku Agios Efstratios provozují školu se čtyřiceti učiteli a deseti žáky.

Nadbyteční učitelé pobírají plat, ale neučí. Někdo třeba v pracovní době jezdí s taxíkem, další jsou v turistických službách.

Ti, kteří učí, učení často odbývají tak, že rodiče musí dětem platit odpolední soukromé doučování.

Řecká centrální banka zaměstnává 3000 lidí (Řecko má 11 milionů obyvatel). Česká národní banka (Česko má deset milionů obyvatel) udává počet zaměstnanců na 1484 lidí.

Ve státním Telekomu zaměstnávali Řekové 25 tisíc lidí – když chtěl ředitel snížit počet lidí na 12 tisíc, vláda nařídila každému, kdo odchází, vyplatit 5 milionů Kč.

Řecké aerolinky Olympic Airwaves chtěly v roce 2003 méně pilotů. Ti, kteří byli propuštěni, dnes pobírají plat 350 000 Kč měsíčně.

Pro dlouholeté zaměstnance v soukromém sektoru je jako odstupné stanoveno minimum 24 platů. Někteří z nich ale dostávají i 72 nebo 100 měsíčních platů.

anasyi ( 7. května 2010 22:25 )

vazeny pane tlumocniku,ja jsem reagovala na vas prispevek ze 6.5.13:34 kde reagujete na antonio..:nebudu tu rikat co si myslim o tobe,ale zatim je CR v PLUSU,vis h.....Ja jsem chtela vedet v jakem plusu je CR.ja vim,o cem je clanek,takze si nechte poucovani.Ja i ostatni diskutujici si mohou pod slovem PLUS predstavovat cokoliv.Dekuji

tlumocnik ( 6. května 2010 16:45 )

Mila damo, tady se pise o vkladech CR do Eu a cerpani z EU a ne o tom jestli je CR v plusu!!!!!!!!!!!!! Nejenom gramatika je dulezita, ale zaklad je porozumet tomu co ctete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

klika ( 6. května 2010 16:41 )

Souhlas,podle mě jediný možný a spravedlivý řešení. To jak protestujou je důkaz,že si musej sáhnout až na dno,aby pochopili...,ale aby s sebou nestáhli ty ostatní,....odstřihnout od EU a drachma..

anasyi ( 6. května 2010 16:32 )

tlumocniku,presne jsem tohle od tebe ocekavala,nemas argumenty a skaces na gramatiku vid?To byl totiz odemne figl,vis?Jinak nedokazal si vysvetlit v jakem plusu jsou cechy.jinak ja si i pamatuji na jednu situaci,kdy se uvadelo,ze zadna krize v cechach neni,ze krize se cechum vyhla.takze ty mluvis o plusu a pritom je cesko ve velkem minusu.Kdo je v plusu,to jsou ti nahore

tlumocnik ( 6. května 2010 16:01 )

a) nikoho neurazim dodrzuju netiketu b) vyhody samozrejme financni kdyz min zaplatim a vic vyberu, mam vyhodu!!!!!!! c) kokej si dal

Zobrazit celou diskusi