Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Chtěli zapálit řeckou ambasádu v Praze?

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, jos - 
29. dubna 2010
09:50

Do zahrady u řecké ambasády v Praze 6 v noci ze středy na čtvrtek krátce po půlnoci někdo hodil zápalnou látku neznámého původu.

V době události bylo velvyslanectví prázdné a uzamčené, uvedla na policejním webu mluvčí Eva Miklíková. Úmyslné zapálení porostu zahrady potvrdila mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Okolnosti případu nyní vyšetřuje policie, po pachateli či pachatelích pátrá.

Podle Adamcové požár poškodil i vstupní dveře velvyslanectví, přičemž škoda činí 20.000 korun. Hasiči se ale museli při likvidaci požáru vypořádat s tím, že nesmějí vstoupit na území cizího státu. Oheň proto uhasili přes plot, vysvětlila mluvčí.

V Česku žije několikatisícová řecká komunita, která v Československu vznikla v roce 1949 jako důsledek občanské války v Řecku. Při sčítání lidu v roce 2001 se k řecké národnosti přihlásilo přibližně 3200 osob. Podle odhadů zástupců řecké menšiny může komunita ale čítat až jednou tolik lidí.

V současné době se Řecko samotné potýká s finanční krizí, která ohrožuje stabilitu eura i solventnost některých dalších zemí z jižního okraje eurozóny. Evropská unie proto nyní jedná o výši pomoci Řecku a o podmínkách jejího poskytnutí.

Zobrazit celou diskusi