Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomoc Řekům nemá obdoby: 3,1 bilionu korun

Řekové dostanou 3,1 bilionu korun a ještě se jim to nelíbí?
Řekové dostanou 3,1 bilionu korun a ještě se jim to nelíbí?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ot, oj - 
2. května 2010
19:18

Aby se Řecko vyhnulo státnímu bankrotu, dostane teď jako dárek 3,1 bilionu korun. Pomoc, na níž se řecká strana o víkendu dohodla s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, nemá v historii obdoby.

Řecko čeká utahování opasků

Řecká vláda bude muset podle dohody o finanční pomoci snížit do roku 2012 rozpočtový deficit o 30 miliard eur (767 miliard Kč) a do roku 2014 jej srazit pod tři procenta HDP z loňských 13,6 procenta.Příští týden předloží vláda parlamentu plán, jak toho chce dosáhnout. Program chce zejména omezit platy státních zaměstnanců a bonusy k důchodům a zvýšit sazbu daně z přidané hodnoty z 21 na 23 %, spotřební daň na cigarety a alkohol vroste o 10%.

Řekům se úspory nelíbí, chtějí demonstrovat

Záchranu své země však mohou zmařit sami Řekové, pokud nebudou ochotni smířit se s dalším utahováním opasků. Podle průzkumu z tohoto týdne 51 procent z nich vyjádřilo ochotu protestovat proti novým úsporám na ulicích. Sobotní prvomájové demonstrace přinesly násilné střety protivládních demonstrantů s policií a řecké odbory vyhlásily na středu na protest proti škrtům generální stávku.

Řecká cesta ke 3 bilionům

20. října 2009
Vláda oznámila, že schodek rozpočtu bude oproti očekávání dvojnásobný. Agentury snížily Řecku rating a to se tak dostalo do ještě větších potíží.

9. února 2010
Řecká vláda navrhla reformu důchodů a daní a představila plán snížení mezd ve veřejném sektoru.

24. února 2010
Řecko zasáhla generální stávka proti úsporným plánům vlády.

23. dubna 2010
Řecko požádalo mezinárodní pomoc, na které se dohodlo s ostatními členy eurozóny a MMF.

2. května 2010
Řecký premiér oznámil dohodu na historicky bezprecedentní finanční pomoci výměnou za další hluboké úspory.

9030 ( 3. května 2010 23:43 )

To je ale pohoršených diskutérů, vidím mezi nimi hlavně notorické voliče ČSSD. To je přesně ta cesta, kterou kulodrb slibuje. A moře ? Tak to by ste si nakonec sami naplakaly.

djaba ( 3. května 2010 22:35 )

Teda zírám , jak se v EU háže s klidem bilionama , jako by to byly housky .Ty prachy bude muset Řecko někdy vrátit a to tedy nevím z čeho.Slováci taky prachy nemají a politika - půjč, ať můžeš půjčit - je normálně hovadina.Vše mi tak nabízí srovnání s naším dlužníkem , který splácí půjčku další půjčkou .A bohatý věřitel vždy vyhrává.

znojmacka ( 3. května 2010 18:03 )

antonio, máš pravdu. V tomto případě tedy bohužel. A ještě bych dodala, že jim se ten bankrot oddálí, ale jiným se ještě k tomu přiblíží. A v řiti budou všichni To je jak z Vrchní prchni- pohádka o dvou prasátkách.. Obě šla nakonec na porážku, ale jenom to jedno mohlo říct- žilo jsem si v žitě..

znojmacka ( 3. května 2010 17:56 )

Slováci 20 mld.- na který si musí půjčit a my 26 mld., na který si asi budem muset půjčit taky. A to na občany, kteří mají 3 x vyšší průměrný platy a 4 x vyšší důchody. A ještě budou demonstrovat, že by si měli utáhnout opasky.. Kam to spěje?? Víc chudší občan bude dotovat někoho, žijícího si nad poměry Na druhou stranu, s takovouhle budeme moci očekávat taktéž pomoc, na kterou se poskládají všichni?? Třeba na tom vyděláme, jako občané Řecka No, připomíná mi to jistou skupinu lidí, kteří mají pořád málo, dostanou to zadara, protože nic zřejmě nevrátí a ani neudělají nic proto, aby si to zasloužili. Fujtajxl, jejich drzost a EU blbost nemá mezí.

milesmiles ( 3. května 2010 17:34 )

LETECKY 2 TÝDNY POBYT 2 DOSPĚLÍ A JEDNO DĚCKO ALL INCLUSIVE COŽ NENÍ NIC MOC ZA CENU 130.000KČ.METAXA ALL INCLUSIVE SE NEDÁ PÍT HOTOVÝ PETROLEJ. NA PLÁŽI BORDEL NIKDO NEUKLÍZÍ A TÝHLE PAKÁŽI PLATÍME. UŽ JSME TADY JEDNOU ZA KOMANČŮ MĚLI ŘECKÉ DĚTI CHODIL JSEM DO ŠKOLY AS I SE 3 CIKÁNY.A VŠECHNO ZADARMÍČKO.NÁS SAMOZŘEJMĚ NENÁVIDÍ.

Zobrazit celou diskusi