Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

David (5) už všem na vozíku ujíždí!

Autor: Helena Lacinová - 
9. dubna 2010
06:15

Je konečně šťastný, i když nechodí! David Beňas (5) z Chomutova teď zařadí na elektrickém vozíku rychlost pět a stačí vrstevníkům při hrách venku. „Zlobí mě, když mi ujíždí a já musím za ním běžet,“ kárá naoko Michaela Křížová (35) syna postiženého mozkovou obrnou. Peníze na vozík sehnala sama, stát nedal ani korunu.

„Za to, jak je šťastný, že může za dětmi, to prostě stojí. Také se mu tím posílí sebevědomí,“ řekla odhodlaná matka. Na elektrický vozík v ceně přes 130 tisíc korun nasbírala sama od nadací a dárců. Ti se díky zveřejnění případu v Blesku přihlásili, když ho synovi odmítla na podzim přidělit pojišťovna kvůli nízkému věku. „Limitující pro přidělení vozíku je věk 10 let,“ zdůvodnila tehdy rozhodnutí neuroložka, která po dohodě s revizním lékařem žádost zamítla. Nevyloučila však, že pro děti pod 10 let mohou rodiče elektrický vozík získat jiným způsobem. Což se Křížové podařilo.

„Když na to má, aby ho řídil mimo silnici, tak proč by ho neměl mít jako každé další postižené dítě? Vždyť je to jako elektrické autíčko a pro takové dítě samostatný pohyb hodně znamená,“ dodala Křížová.

Není to její jediný boj proti úřednímu šimlovi. Revizní lékařka papírově dítě uzdravila. Usoudila, že když David pozná mámu a je chytrý, tak to není těžká závislost, ale jen střední. Křížovou tím připravila o pět tisíc korun měsíčně na příspěvku na péči. Ta její rozhodnutí chce zvrátit.

smrk ( 9. dubna 2010 09:49 )

A ještě si paní "doktorka" vzala určitě 30 kč za vystavení potvrzení, doktory uznávám, jsou potřeba,ale začínají mě pěkně s.r.á.t. jak jsou nenažraní....

ancikao ( 9. dubna 2010 08:58 )

Vn tomto státě mne nic nepřekvapí. Tmavý, opálený ''občan'' bere invalidní důchod na nic i jeho celým příbizemstvem a domorodý člověk starající se o bezmocné dítě na nic nárok nemá. Tak tomuhle ti opílení říkají diskriminace... Furt jsem nevěděla co to znamená a konečně to vím.....

karel2303 ( 9. dubna 2010 08:06 )

Já bych revizní lékařce napsal papír na hlavu o zbavení svéprávnosti. Přerazil jí nohy a nechal na pospas úřednímu šimlu a těm našim politikům, kteří mají zájem řešit jen svoje trafiky.

Zobrazit celou diskusi