Normu, jejímž hlavním cílem je podpořit cestování do Spojených států, ještě musí podepsat prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu nedávno řekl, že ji podporuje.

Zákon by měl zvrátit trend z posledních let, kdy klesá zájem zahraničních turistů o cesty do Spojených států. Zřizuje proto neziskovou organizaci, jež bude cestování do země propagovat, obdobně jako například v Česku agentura CzechTourism. Kromě propagace také bude zájemcům o cestu do Spojených států pomáhat s vyřizováním víz.Část jejího provozu bude hrazen z nových poplatků, které by tak měli platit i Češi.

Celkem by tak vláda měla podle odhadů vybrat kolem 100 milionů dolarů ročně, další prostředky na program poskytne soukromý sektor.Plány Spojených států na zpoplatnění ESTA v minulosti opakovaně kritizovala Evropská komise. Opatření by podle ní znamenalo další břemeno pro evropské cestující do Ameriky.

Návštěvníci ze států, s nimiž USA bezvízový styk nemají, nicméně platí za vyřízení cestovních dokladů 131 dolarů (téměř 2500 korun).O internetovou registraci ESTA žádá v průměru 50.000 cizinců denně a většina žádostí je vyřízena kladně. Češi víza do USA nepotřebují od 17. listopadu 2008. Bezvízový režim se vztahuje pouze na turistické a služební cesty trvající nejvíce tři měsíce. Ve všech dalších případech musejí mít cizinci vízum.