Nutno říci, že dosti neohrabaně. Křečovitě. Bez náležitého vkusu, přirozené noblesy. Hadříky počínaje. O etice nemluvě.

Lata Brandis ladies club vznikl v roce 2008. Nese jméno komtesy Laty Brandisové a je zdánlivě spojený s dostihovým sportem, který byl pro Latu příznačný. Klub založila šikovná p.r. manažerka Radka Jírková – které přestala její firma nejspíš stačit a chtěla vazby na politické kruhy společensky i finančně zúročit. V rámci charity...

Povedlo se – vlajkovými členkami klubu se staly ženy z ODS. Poslankyně a družka Mirka Topolánka, Lucie Talmanová. Úspěšná podnikatelka Tamara Bendlová (choť vlivného muže ODS Petra Bendla). Lata Brandis ladies klub učaroval i nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké. Fandí mu i prvoligová světová podnikatelka Ivana Trump, prezidentka Miss ČR Taťána Kuchařová (expřítelkyně radního Richtera). Včetně skvělé architektky Evy Jiřičné, která se stala jednou z tváří kalendáře Czech Ladies 2010. Komtesa Lata a charita zní přesvědčivě. Tenhle apel má noblesu. Paní Eva nejspíš nevěděla, do čeho jde.

Fotogalerie
4 fotografie

Lata Brandis ladies club sídlí ve staromilsky luxusním hotelu Le Palais. Hluboká křesla. Lenošky a knihovna s koženými hřbety. Tady nejde o literaturu, ale o ty kožené hřbety… Tady ani nejde o charitu, ale o onu hru na princeznu. Společné foto v lenoškách s knihovnou za zády. Černé koktejly, kostýmek, norkový přehoz. Optimistický úsměv na tváři. Poté fotely v přilehlém klubu VIP lóže na pardubickém dostihovém závodišti. Stačí si otevřít webové stránky toho dámského klubu a uděláte si představu.

Lucie Talmanová v nezáživně šedém klubovém saku. Dámy v podivných (dosti maškarních) outfitech, majících evokovat dobu komtesy Laty. Koketní kloboučky coby připomínka královských dostihů v Ascotu. Czech Ladies 2010 zvěčněné v kalendáři vysloužilým fotografem Jadranem Šetlíkem.

Přesvícené portréty obdivuhodných žen (každá vráska zanikne), které Šetlík technicky přenese na malířské plátno. Stačí mu dát správný rám a obrazy novodobé šlechty jsou na světě. Výstřední workoholička Ivana Trump, snaživá Miss ČR Taťána Kuchařová, pilná návrhářka Rajská, mocná právnička Vesecká. Úspěšná byznysmenka zaštítěná společností Carollinum Tamara Bendlová. Stačí se na tyto ženy více zaměřit a je jasné, že jejich kamarádství nekončí u lahve šampaňského Moët & Chandon. „Já pomůžu holka tobě, ty zas mně.“

Zakladatelka klubu Radka Jírková, která se na pardubickém závodišti předvádí v lady kostýmcích a kreativních kloboucích, tvrdí: „Rozhodly jsme se využít prvorepublikových tradic a prostředí, které bylo vždy spojeno s exkluzivitou a tou nejvyšší společenskou prestiží.“

Zmiňovaná exkluzivita došla zatím naplnění výjezdem dam na veletrh nejluxusnějšího zboží Milionare Fair do Istanbulu. Pokračovala desetidenním pobytem na filmovém festivalu v Cannes, návštěvou nejslavnějších dostihů světa v Ascotu. Britská šlechta a holky Lata Brandis ladies clubu… Holky, jimž uniklo, že miliony od státních podniků měly jít na charitu, nikoli na jejich inspirativní výlety. Mimochodem, co asi dámy (nebo jejich partneři?) sponzorům nabídly. Čím je přesvědčily?

Madam Jírková zřejmě chtěla ve velmi neobratné charakteristice svého ladies klubu říci, že metou je noblesa, šlechetnost, elegance. Odkaz tradice doprovozený jménem komtesy Brandis. Výsledkem je trapnost. Neumětelství zavánějící podfukem. Slečny v černých koktejlkách s kloboučkem na hlavě – jakýsi odkaz schovanek drahých penzionátů. Státní zástupkyně Vesecká s liščím boa matrony také nepřesvědčuje. Lucie Talmanová se už leccos naučila, ale stále vypadává z role. A tak bych mohla pokračovat dál. Zkrátka, tam kde nic není, ani smrt nebere.