Úchvatnou přírodu, nevídané sportovní možnosti a nepřeberné množství zábavy. Ve Vancouveru se lidé nenudí!

Milujete sport?

Tak pak není co řešit. Vancouver je ráj sportovců. Za jediný den tady totiž můžete stihnout to, na co jinde potřebujete několik dnů. Hory a oceán jsou v těsné blízkosti centra města. Tam se nachází i věhlasný Stanley Park, kde denně potkáte stovky běžců, cyklistů a bruslařů. Se sportovním vybavením si nemusíte lámat hlavu, na každém rohu je půjčovna.

Stanley Park
Autor: ČTK, EPA


Tenhle nádherný a největší městský park v Kanadě je ohraničen 8,8km dlouhým nábřežím, které vám okamžitě přiroste k srdci. V centrální části parku si za pár dolarů zahrajete i skutečný golf. A vodní sporty máte přímo u nosu. Do hor se dostanete přes více než kilometr a půl dlouhý velkolepý most Lions Gate, který je dalším ze skvostů kanadské metropole.

Nábřeží Stanley Parku vede po obvodu parku a měří 8,8 km. Lidé tu běhají, jezdí na bruslích nebo na kole.
Autor: ČTK, EPA

Turisté však většinou preferují SeaBus (tzv. osobní trajekt), který vás přímo z centra od rozhledny Lookout Tower, převeze přes záliv Burrard za 15 minut do klidné severní části Vancouveru. Tam už jste v podstatě na okraji hor. Ze SeaBusu navíc máte možnost spatřit Vancouver ve své plné kráse.

Pohled z osobního trajektu (SeaBus), který zajišťuje dopravu mezi centrem a Severním Vancouverem.
Autor: ČTK, EPA

Máte rádi procházky přírodou, ale bohužel bydlíte ve městě?

Jinde nevyřešitelný problém, ve Vancouveru naprosto běžná věc. Především Severní Vancouver, ale i další části města jsou plné stezek pro chodce a tak po pár minutách jízdy MHD jste v mžiku úplně v jiném světě. Místní parky vás naprosto pohltí. Výlet do resortu Grouse Mountain, kde mimo nádherného panoramatického pohledu na město, máte také možnost navštívit i světoznámý Capillano Suspension Bridge. To je nejdelší visutý most na světě rozkládající se nad obrovským kaňonem.

Capillano Bridge
Autor: ČTK, EPA

Cedrové stromy, indiánské totemy, hluboké kaňony a další přírodní lákadla najdete i v Deep Cove Parku a v provinciálním Seymour Parku. Od podzimu do jara si na všech těchto místech samozřejmě i zalyžujete. Parky nabízí moderní vleky s výbornými profily tratí jak pro sjezdové lyžování, tak pro běžce na lyžích.

Centrum a nákupy?

To je alfa a omega celého Vancouveru. V nejznámější ulici Granville Street, která prochází celým městem, najdete nespočet zábavných podniků, barů, hospod, ale také obchodů. Na ty nejluxusnější značky narazíte v neméně známé Robson Street, která se táhne napříč města od západu k východu. Mezi nejnavštěvovanější místa patří čínská čtvrť Chinatown, Gastown, Granville Island, Yaletown, Kitsilano a další. Mezi těmito turisticky nejoblíbenějšími částmi se povozíte v plně automatizovaném vlaku – bez řidiče.

Vancouver
Autor: Daniela Bartošová
Práce

Volných míst je zde spousta, ale poptávka po nich je také velká. Do Vancouveru totiž každoročně přijíždí tisíce studentů, imigranti nebo lidé, kteří zde chtějí po nějaký čas žít. Poslat zaměstnavateli životopis je zhruba stejné, jako byste ho vyhodili z okna. Odpověď se vám dostane zřídkakdy. Nejednodušším způsobem tak zůstává oslovit přímo vedoucího podniku. Minimální mzda se pohybuje kolem 9 dolarů za hodinu (cca 160 Kč).

Pokud však máte rádi lyžování a nevadí vám zima, tak pak se vám nabízí jedinečná možnost pracovat v jednom ze tří lyžařských středisek ve Vancouveru. V případě, že se vám zde nepodaří získat práci, tak pak je tu stále k dispozici nedaleký olympijský areál ve Whistleru.

Kde se ubytovat?

Pokud do Vancouveru jedete na pár dní a nechcete utratit všechny peníze, tak pak pro vás bude nejlepší nechat se ubytovat v hostelu. Těch najdete ve městě požehnaně. Jeden z nich se nachází na nejrušnější ulici Granville Street. Všechno máte blízko a za noc zde zaplatíte mezi 20 – 25 dolary (cca 350-450 Kč). V případě, že plánujete zůstat déle, tak pak už se vám vyplatí pronajmout si vlastní apartmán. Nejlukrativnější částí je West End, kde můžete narazit i na řadu celebrit. Velmi oblíbený je též Severní Vancouver, z kterého se dostanete snadno do hor.

Vancouver
Autor: Blesk.cz


Ve Vancouveru se setkáte s mnoha kulturami a národnostmi. Lidé jsou tu velmi příjemní a každý vám ochotně pomůže. Ceny potravin jsou ve Vancouveru ve srovnání s cenami v ČR podstatně vyšší. Vancouver se několikrát za sebou stal nejlepším městem pro život na světě. A to není náhoda! Pokud máte možnost, neváhejte a třeba hned v létě vyrazte do kanadského Vancouveru, tedy hostitelského města XXI. Zimních olympijských her.

Velmi užitečný odkaz: http://vancouver.en.craigslist.ca/


Fotogalerie
17 fotografií