Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srážka vlaků: Lidé létali z oken!

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, šim - 
15. února 2010
10:41

Železniční katastrofa v Belgii! Dva přeplněné osobní vlaky se čelně srazily! Silný náraz vymrštil některé cestují z oken. Úřady hlasí víc jak dvacet mrtvých a desítky zraněných. Mnoho pasažérů je stále pod troskami vlaku.

"Nastala srážka, byla velmi silná. Najednou jsme se převrátili. Lidé byli v šoku. Dveře se zablokovaly," popsal hrůzy jeden pasažér z vlaku na trati Lurych-Mons. Podle cestujících vymrštil silný náraz některé lidi z oken.

Vlaky se čelně srazily před půl devátou ráno na hlavní trati u města Buizingen v okrese Halle, asi patnáct kilometrů jihozápadně od Bruselu.Podle belgických webových serverů se srazily vlaky, které spojovaly Lovaň s městem Braine-le-Compte a města Mons a Lutych. Média hovoří o zraněných, kteří zůstávají zaklíněni ve vagonech.

"Byla to noční můra," vypověděl další cestující Christian Wampach. "V mém vagóně bylo mnoho zraněných lidí, ale myslím, že všichni mrtví seděli v prvním vagóně," dodal.

"Podle čerstvých informací přišlo o život 20 lidí," řekl starosta Dirk Pieters. Mluvčí drah zatím pouze uvedla, že nehoda si vyžádala "vážné škody a několik lidí bylo zraněno".

"První dva vagóny byly úplně rozmačkané," říká Hambaoui Mounir. "Byl jsem hned v dalším. Vlak se převrátil na bok, lidé tam napadali na sebe. Nedalo se tam dýchat a pořád byl slyšet křik dětí."

V místě nehody je nasněženo a jsou namrzlé koleje. Na trati mezi Bruselem a jihozápadní Belgií byl dočasně přerušen provoz.

Srážka vlaků úplně zdemolovala první vagóny. Srážka vlaků úplně zdemolovala první vagóny. | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi