Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výtvarník udělal dílo ze zubů obětí z Osvětimi!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
27. ledna 2010
20:45

Výtvarník Marco Evaristti tvrdí, že své dílo na památku obětí koncentračního tábora v Osvětimi vytvořil částečně z lidských zubů a zlatých výplní.

Některé z nich prý pocházejí právě z tohoto nacistického vyhlazovacího tábora. Práce je ode dneška k vidění na výstavě v Kodani. Napsala to agentura AP.

Kontroverzní umělec Marco Evaristti pochází z Chile. Žije v Dánsku. Má židovské předky, sám se ale stal buddhistou. V minulosti na sebe upozornil například tím, že grónský ledovec natřel na červeno či do šarlatové látky zahalil vrchol Mont Blanku. Chtěl tak podle svých slov upozornit na ničení životního prostředí. V roce 2008 uzavřel dohodu s vězněm odsouzeným na smrt. Po jeho popravě mělo z vězňových ostatků vzniknout krmivo, jímž by návštěvníci na výstavě krmili rybičky.

Na památku osvětimských obětí vytvořil Evaristti vláček. Má směřovat k branám koncentračního tábora. Výtvarník uvedl, že části díla jsou ze zubů a zlatých výplní. Koupil je prý v Rakousku od člověka, který tvrdil, že pocházejí z Osvětimi. Evaristti uvedl, že si tím ale není jistý. "Musím věřit tomu, co mi řekl," řekl agentuře AP výtvarník.

Vláček váží 2,3 kilogramu a je posázený diamanty. "Chtěl jsem vytvořit umělecké dílo, které líčí všechna ta zvěrstva, na která mnozí zapomínají. Chtěl jsem spojit některé z nejkrásnějších věcí s těmi nejohavnějšími a nejhrozivějšími," řekl výtvarník. Dodal, že použil také tři zuby své babičky, které mu dala jeho matka. Výtvarníkova babička byla Židovka, v táboře ale nezahynula.

V Dánsku práce zatím velké vášně nevyvolala. Výstavu zahájila kodaňská radní pro kulturu Pia Allerslevová. Ta míní, že by Evaristtiho dílo ale někoho urazit mohlo. Bývalá hlava dánské židovské obce a člen organizačního výboru dne památky obětí holokaustu Jacques Blum řekl, že sám navrhoval, aby se socha vystavila. "Stále silnější a silnější prostředky jsou potřeba k připomenutí tohoto dne," uvedl Blum. Podle něj totiž mnozí mladí o činech nacistů vědí velmi málo.

Někteří lidé za hranicemi Dánska ale považují dílo za nevkusné. "Podle mě to vypadá jako laciné zneužívání holokaustu," uvedl Efraim Zuroff z Centra Simona Wiesenthala. Podle něj výtvarník postrádá cit.

"Nic o tom nevíme a pochybuji, že je to to, co tvrdí, že to je," uvedl mluvčí památníku obětí holokaustu Jad vašem v Jeruzalémě.

Evaristti řekl, že své dílo vystavoval už v roce 2008 v Berlíně. K vidění bylo ale jen krátce. Autor musel svou práci stáhnout, "protože někteří lidé byli na ni citliví".

hihihi ( 28. ledna 2010 16:10 )

to je ksindl non plus ultra.Dělaj akorát samý prasečiny.

Zobrazit celou diskusi