Gordon Ramsay je kuchařskou legendou, ačkoliv původně chtěl být úspěšným fotbalistou. Po zranění, které ho vyřadilo ze hry, se se stejnou vervou vrhl na vaření. Dokázal téměř nemožné. V 29 letech otevřel svoji první restauraci a po dvou letech už měl ocenění dvě michelinské hvězdy, což je jako Oscar v tomto oboru. Dnes má řetěz restaurací na několika kontinentech a úspěšnou kuchařskou show. Donedávna to vypadalo, že jeho postavení ve světové gastronomii je pevné jako skála.

Problémy s úvěrem
Když letos v únoru Ramsay oznámil, že odchází z pražského hotelu Hilton, kde měl asi rok a čtvrt luxusní restauraci Maze, byl to jen jeden článek z jeho krachujícího impéria. Jak nedávno přiznal v anglické televizi, už na podzim roku 2008 měl problémy s bankou Royal Bank of Scotland, u níž měl úvěr. Banka si najala auditorskou společnost, která doporučila, aby kuchařova firma Gordon Ramsay Holdings vyhlásila bankrot, propustila stovky lidí a zavřela téměř všechny svoje restaurace. Nakonec Ramsay s odřenýma ušima přežil, ale jak sám přiznává, jen díky své televizní slávě. Musel ovšem například obětovat i svoji »vlajkovou loď« – restauraci v Hollywoodu na Sunset Strip. „Největší tlak jsem cítil letos v lednu až březnu, to jsem měl největší nervy,“ řekl kuchařský mág v televizním rozhovoru.

461956:gallery:true:true

Pražská restaurace Maze v Hiltonu skončila už v únoru.

Za luxus se stydí
Ekonomové vysvětlují úpadek Ramsayova řetězce luxusních restaurací tím, že nabízel jistou formu luxusu střední třídě, která nyní v období krize, pokud právě nemá finanční problémy, trpí jakýmsi studem z předvádění bohatství. Prostě lidé nechtějí být viděni, jak si dopřávají v restauracích, na něž ostatní nemají. Snad i proto pražská pobočka Maze, kde oběd pro dva vyšel přibližně na dva tisíce korun, v únoru skončila. Především vysoké ceny a pak také, podle odborníků, neútulné prostředí v hotelovém komplexu, způsobily odliv zákazníků, kteří předtím oceňovali kulinářské speciality šéfkuchaře.

Tucet hvězd
Gordon Ramsay získal pro své restaurace už celkem 12 michelinských hvězd, a pokud by se podle nich počítalo pořadí, byl by třetí na světě hned za dvěma francouzskými kuchaři J. Robuchonem a A. Ducassem.


Kdo je Gordon Ramsay?

- V Británii a USA má televizní kuchařskou show Pekelná kuchyně. Vydal i knihu Ráj v kuchyni.

- Zakládá si na tom, že mluví vulgárně a je drsný ke svým podřízeným. Právě to bylo inspirací pro českou verzi Ano, šéfe!

- Jeho společnost provozuje restaurace na čtyřech kontinentech. Z toho Maze zůstávají v Londýně, New Yorku a Kapském Městě.

- Neuznává vegetariány. V jeho rodině se čtyřmi dětmi (tři dcery a syn) všichni povinně jedí maso.

Sváteční koláč podle Gordona
Ramsay je sice masožrout, ale občas dá recept i vegetariánům. Například na tento jablečný koláč:

Potřebujete:
50 g rozinek, 3 lžíce kalvádosu (jablečné pálenky), 240 g másla, 3 jablka, 180 g cukru, 2 velká rozšlehaná vejce, 150 g mouky, kypřicí prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 2–3 lžíce mléka, 30 g mandlových vloček, máslo na vytření formy, cukr moučku na poprášení

Připravíte:
Troubu rozehřejte na 160 stupňů, rozinky přelijte kalvádosem a nechte nasáknout, zapékací mísu vytřete máslem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozhřejte 15 g másla, přidejte jablka a třetinu cukru. Obracejte, dokud cukr nezačne karamelizovat, vmíchejte rozinky a ještě 5–10 minut zahřívejte. Pak vše dejte do zapékací mísy a nechte vychladnout. Mezitím utřete zbývající máslo s cukrem, vmíchejte vejce, mouku s kypřicím práškem, citronovou kůru a mléko. Těsto nalijte na jablka. Případně posypte mandlovými vločkami a dejte zapéct 30 až 35 minut v troubě. Podávat můžete s vanilkou ochucenou kysanou smetanou…