Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kosovo: Zabili tři Čechy a prodali jejich orgány!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: INT, shp - 
28. prosince 2009
22:36

Tři Češi se měli stát oběťmi ilegálního obchodu s orgány. Členové Kosovské osvobozenecké armády je měli společně s několika Rusy usmrtit a orgány prodat do zahraničí. S informací přišel sesterský deník Blesku, srbský Blic.

Podle srbského prokurátora Vladimira Vukčeviče dosavadní vyšetřování případu ukázalo, že právě i Češi se stali oběťmi černého obchodu s orgány.
Vukčevič řekl v rozhovoru pro Blic, že zná jména pachatelů, kteří v severní Albánii odebírali orgány unesených nealbánských občanů a posílali je do zahraničí, zejména do Spojených států. „Máme indicie, které naznačují, že mezi oběťmi bylo mimo nealbánských obyvatel Kosova i několik lidí z Ruska a tři Češi,“ řekl Vukčevič Blicu.

Vyšetřování případu podle něj v posledních dnech výrazně pokročilo. „Orgány posílali především do Ameriky, na východ, na západ, do Turecka, do Saúdské Arábie. S některými svědky jsme již mluvili, jiní však mlčí, mají strach z pomsty. Většina jejich rodin byla doslova v rukou únosců, kteří jsou ochotni udělat cokoli, aby utajili svoje zločiny,“ dodal.

Vojáci Kosovské osvobozenecké armády, kteří bojovali proti Srbům v Kosovu, unesli podle prokuratury v roce 1999 na stovky kosovských Srbů do sousední Albánie a tam je zabili. Z jejich těl odebírali orgány, které prodávali na černém trhu.


Vyjádření ministerstva zahraničí

„Podle některých srbských médií se oběťmi údajného dosud nijak neprokázaného obchodu s lidskými orgány v Kosovu a severní Albánii stali dokonce čtyři zmizelí čeští občané. České ministerstvo zahraničí na základě informací našeho zastupitelského úřadu v Prištině může potvrdit, že se za celou dobu existence úřadu od konce roku 2006 na pracovníky neobrátil nikdo, kdo by žádal o pomoc při nalezení zmizelých Čechů,“ řekl Blesku Milan Řepka, mluvčí MZV ČR.

wojtylak ( 28. července 2011 19:22 )

Kosovo-manufaktura na fet a lidský vnitřnosti a součástky

argoudaki ( 6. července 2011 18:55 )

vsak ty nejsi o nic lepsi,ty cechacku

hihihi ( 29. prosince 2009 23:11 )

pravdy,ale prej si ty uřezaný vocasy koupil do harému ňákej zazobanej šejk z Emirátů.

matyldamatylda ( 29. prosince 2009 09:05 )

Nooo, já vím,ale i tak mě to vždy popudí

bcase ( 29. prosince 2009 08:22 )

Prave proto vybrali tenhle obrazek matyldomatyldo objevujete nepoznane?

Zobrazit celou diskusi