Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 let od tsunami: Vlna, která změnila svět

Autor: jch, jho, rem - 
27. prosince 2009
06:25

V sobotu uplynulo přesně pět let ode dne, kdy se v jihovýchodní Asii přehnala přes pobřeží ničivá vlna tsunami. Jedna z největších přírodních katastrof zabila 220 tisíc lidí, zlikvidovala desetitisíce domovů i atraktivní turistické lokality.

Od osudného 26. prosince 2004 se postižené oblasti za pomoci celého světa dostaly z nejhoršího. Jak vypadají postižené oblasti dnes? Jak na katastrofu vzpomínají české celebrity, které tehdy Vánoce slavily na zasažených Maledivách?

O tsunami

Tsunami tehdy vzniklo zemětřesením přesahujícím 9,0 stupňů Richterovy škály. Táhlo se v délce víc než 1200 kilometrů a v hloubce 30 kilometrů pod hladinou moře. Jen pro představu: zatímco za normálních okolností se desky zemské kůry v této oblasti posunují o šest centimetrů za rok, tehdy to následkem zemětřesení bylo třicet metrů. Tento otřes dal do pohybu 30 km krychlových vody, která se řítila na pobřeží přilehlých států. Nejpostiženějšími zeměmi byly Indonésie, Srí Lanka, Indie, Thajsko, Maledivy, Somálsko, Barma a Seychely, zasažena byla ale i Jihoafrická republika, Madagaskar, Tanzanie, Keňa, Malajsie, Tanzanie a Jemen.

VZPOMÍNKY SLAVNÝCH ČECHŮ, KTEŘÍ PŘEŽILI

„Mokré Vánoce v ráji? Tak to stokrát raději Vánoce v kruté zimě v Praze,“ řekl Blesku po 5 letech od katastrofy Karel Gott s tím, že ani na Silvestra už nikdy v životě nebude prahnout po exotice.


„Dýchla tam na nás všechny smrt,“ řekla Vendula Svobodová, která tehdy na Maledivy přijela v pátém měsíci těhotenství s manželem Karlem Svobodou.

„S Karlem jsme se na děťátko moc těšili. A protože se Karel bál další vlny, hledal palmu, na kterou by mě v případě nutnosti vysadil. Možná proto jsem se od té doby na Maledivy už několikrát vrátila. Teď na podzim už i s Kubíkem,“ svěřila Vendula.


„Když začalo na ostrově fungovat rádio, člověk brečel, kolik statisíců lidí si ty vlny vzaly do hlubin. Na ty Vánoce vzpomínám ale moc rád,“ přiznal Michal David a vysvětlil: „Byli jsme tam všichni ještě s Karlem Svobodou, bezvadným chlapem, se kterým jsme si užili strašně moc srandy. Vlastně ten výlet nemám spojený s tsunami, ale s ním.“


„Vánoce jsme vždycky trávili kvůli dětem doma. Před pěti lety jsme se nechali přemluvit k výletu a od té doby už na Vánoce nikdy nikam. Moje kamarádka Pavluša mi napsala pravdu: Nejlepší je o svátcích sedět doma na prdeli,“ řekl Blesku Karel Štědrý.


Tsunami v číslech

Počet obětí: 230 000
Počet českých obětí: 8
Zasažených zemí: 15
Rychlost vlny: až 700 km/h
Výška vlny: až 30 m
Dosah vlny od pobřeží: až 2 km
Vybráno peněz na pomoc: celosvětově 234 miliard korun

anasyi ( 27. prosince 2009 14:59 )

kdyz se psalo pred touto katastrofou o nevysvetlitelnem pocinani velryb,ktere se nachazeli na pobrezi,doslo k velkemu uhynu,nekolik velryb se podarilo vratit do more.Ze by pouze shoda nahod?Vse ma svuj pocatek a jenom zalezi na cloveku,jak umi naslouchat.

tigress ( 27. prosince 2009 12:00 )

Co je na tom bezcitného? Řekl, že když slyšeli v rádiu kolik lidí zemřelo tak brečeli a na tom, že vzpomíná v dobrém, protože tam byl s přítelem, který již nežije, není nic bezcitného, ani špatného.

tonyno ( 27. prosince 2009 11:37 )

Snad jen v tomto státě žijí tak arogantní lidé, kteří se nestydí veřejně prezentovat naprosto bezcitné názory názory na lidské neštěstí tak, jak to předvádí v tomto plátku Michal David a jemu podobní "slavní".

Zobrazit celou diskusi