Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

19. prosince 1989: Stávka? V podnicích ji prý zneužívají!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: www.totalita.cz, www.ustrcr.cz, rum - 
19. prosince 2009
05:06

Stávka se bezprostředně po listopadových událostech osvědčila jako nenásilný, ale drtivě účinný nástroj protestu. S odstupem času se ale stávalo, že byla zneužívána k vydírání.

Pracovníci Meopty Bratislava stávku používali jako zaklínadlo. Tvrdí to alespoň dobová situační zpráva Sboru národní bezpečnosti: „Poklesla pracovní disciplína, dochází k požívání alkoholických nápojů na pracovištích a k návštěvám okolních restaurací v pracovní době. Před nadřízenými se pracovníci vyjadřují, že pokud nebudou »zticha«, tak je nezvolí, nebo budou stávkovat.“

Středoškoláci v Prostějově připravili pro místní soudruhy nemilé překvapení. Vstup do budovy obvodního výboru KSČ zatarasili krabicemi, nechali jen úzkou uličku a nad ni napsali: Brána borců.

O co víc byl tenhle boj humorný, o to víc zuřily střety v Rumunsku. Situace se tam vyhrotila. Hovoří se o stovkách mrtvých. Mezi Čechoslováky vyvolávají zprávy vlnu solidarity, před rumunskou ambasádou v Praze se sešla početná manifestace, organizují se sbírky. Vláda se navíc rozhodla odejmout Řád Bílého lva I. třídy Nicolae Ceaušeskovi.

Pozdě, ale přece. Rudé právo na den přesně před 20 lety otisklo plné znění Charty 77 a zároveň plné znění výzvy Několik vět.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi