Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ZOO Dvůr Králové: Slaví přírůstek mezi nosorožci!

Autor: Jitka Žigová - 
13. prosince 2009
05:36

Nový přírůstek mezi nosorožci dvourohými neboli černými přivítali v zoo ve Dvoře Králové. Holčička se narodila samici Elbě a nosorožci Baringovi, kterého si východočeská zahrada přivezla za účelem rozmnožení chovu loni z Anglie.

Cesta za početím nosorožčí slečny nebyla jednoduchá. Stačilo málo, a tohle zatím 30 kilo vážící mrně nemuselo existovat. Sexuální akt, při kterém holčička loni byla počata a pak asi 450 dní rostla v mámině bříšku, málem překazil návštěvnický ruch.

„Byla jsem tehdy náhodou u výběhu s nosorožčím párem, když jsem viděla, že se začínají pářit. V tu chvíli jsem si uvědomila, že o kus dál vyrazí za chvíli na projížďku safaribus s návštěvníky. Hrozilo, že lidé začnou tleskat, když je uvidí, a nosorožci akt přeruší. Proto jsem je požádala, aby vyrazili později. Vše proběhlo v klidu, návštěvníci se nezlobili, ale naopak drželi palce, a vyplatilo se,“ má radost z mláděte mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Královédvorská zahrada má u nás jako jediná chov nosorožců dvourohých a je v něm nejúspěšnější v celé Evropě. Tohle mládě patří už do páté generace nosorožců, kteří v ní přišli na svět. Navíc se tu má každým dnem narodit další

smrk ( 13. prosince 2009 08:54 )

Nádherný zvířátko

Zobrazit celou diskusi