Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prasečí chřipka: Epidemie vypukne za pár dní!

Autor: sim - 
28. listopadu 2009
05:00

Strašáka v podobě silně infekční prasečí chřipky se bojí celý svět. Lidé na virus H1N1 umírají po tisících, také v Česku už nemoci podlehlo osm lidí. Nová chřipka u nás naplno udeří už začátkem letošního prosince.

Česko stojí na prahu epidemie prasečí chřipky. Nemocí se nakazily už stovky lidí, zatím podlehlo osm z nich. Všichni, kteří na virus zemřeli, měli ale i jiné vážné zdravotní problémy a chřipka jejich stav tak ztížila, že jí nakonec podlehli. Velká vlna epidemie prasečí chřipky vypukne podle odborníků už začátkem prosince.

První obětí mladá maminka

Jako první zemřela v Česku na konci října v Karlovarské krajské nemocnici jednatřicetiletá žena. Pacientka byla do nemocnice převezena ve vážném stavu, byla krátce po transplantaci jednoho z orgánů a měla potíže se srdcem. Návštěvu nemocnice žena odkládala kvůli péči o děti.

Zatím poslední, osmou obětí vysoce infekční chřipky je osmačtyřicetiletá žena, která zemřela ve středu v Havířově.

Nákaza dorazila na jaře

Prasečí chřipka poprvé překročila hranice republiky v květnu. Po ojedinělých případech dovezených z ciziny a jednotlivých přenosech byl na jihu Čech zaznamenán první hromadný výskyt prasečí chřipky na konci října. Studenti z českobudějovického gymnázia se dostali do kontaktu s pandemickou chřipkou při studijní cestě do partnerské školy v Německu a nakazili se.

Tento týden téměř 800 nakažených

Na přelomu října a listopadu začaly počty nakažených Čechů rapidně růst. Tento týden bylo potvrzeno přesně 777 nakažených. Ale reálná čísla jsou úplně někde jinde. „Spousta lidí ani neví, že prasečí chřipku prodělala. Většinou má nemoc mírný průběh a její příznaky jsou totožné se sezonní chřipkou,“ řekla Blesku mluvčí Sdružení praktických lékařů MUDr. Irena Kudrnovská.

Vir H1N1 ohrožuje těhotné ženy

V polovině listopadu kvůli prasečí chřipce předčasně porodila pětatřicetiletá žena. Nemocné ženě lékaři ve 30. týdnu museli provést císařský řez, protože infekce ohrožovala život nastávající maminky i její nenarozené dcery. Obě zákrok přežily, holčička se od matky virem H1N1 naštěstí nenakazila.

444650:gallery:true:true

 


Neschopenka i zpětně

● Ministerstvo zdravotnictví dovoluje lékařům z regionů postižených epidemií chřipky psát neschopenky zpětně.

● V praxi to znamená, že v regionech, kde je vyhlášena epidemie, mohou lidé s respiračními potížemi zůstat doma a jejich lékař jim napíše neschopenku po pěti dnech zpětně.

● Nemocní by ale podle hlavního českého hygienika Michaela Víta přesto měli konzultovat svůj stav s lékařem.

● Nemocní musí také sami informovat o nemoci svého zaměstnavatele.


Fakta a mýty o viru H1N1

Co je chřipkový virus H1N1?

Nový virus H1N1 je směs genů několika chřipkových virů prasat, ptáků a člověka. Prasečí chřipka se objevila poprvé na jaře v Mexiku, proto se jí také občas říká mexická chřipka.

Jak se nemoc přenáší?

Virus se šíří vzduchem kapénkovou infekcí stejně jako běžná chřipka. Takže stačí například kontakt s kašlajícím nemocným nebo sáhnout na kliku či držadlo v metru, kde virus ulpěl, a pak se dotknout úst. Důležitá je proto hygiena.

Čím se liší prasečí chřipka od té sezonní?

Prasečí chřipka je podobná sezonní chřipce a nemoc má i stejný průběh. Rozdíl je v tom, že virus H1N1 je mnohem nakažlivější. Prasečí chřipka je novinka a náš imunitní systém se s ní neměl možnost seznámit. Chřipka jako taková obvykle nezabíjí a zdravý organismus by ji měl zvládnout bez problémů. Pacienti umírají především na chřipku v kombinaci s dalšími nemocemi.

Jak se nemoc léčí?

U zdravých lidí zabere běžný paralen, acylpyrin nebo ibalgin. Ale u chronicky nemocných lidí může chřipka spustit další komplikace např. v podobě těžkého zápalu plic, proto v takových případech lékaři nasazují tamiflu. Aby byl plně účinný, musí se lék podat do 48 hodin po propuknutí nemoci. Dalším lékem je také Relenza, která se inhaluje a je vhodnější například pro těhotné ženy.

Je nebezpečné jíst vepřové maso?

Když nejíte maso syrové, tak můžete všechny obavy hodit za hlavu. Podle odborníků se virus ničí už při teplotě 71 stupňů Celsia, a tak strach není namístě.

Proč epidemie vyvolává obavy?

Vědci se snaží zjistit, proč se virus přenáší ze zvířete na člověka a potom už se šíří jen mezi lidmi. Hrozí totiž, že bude dál mutovat, a tím bude léčba stále těžší. Pokud k tomu dojde, nebudou výrobci léčiv schopni dodat na trh včas vhodná antivirotika.

Ilustrační foto Ilustrační foto | Pavel Ryšlink

 


Pandemie chřipky

1918 – 19: Španělská

● typ: H1N1

● počet nakažených: téměř 40 procent světové populace

● počet obětí: 40 – 50 milionů

1957 – 58: Asijská

● typ: H2N2

● počet nakažených: 30 procent populace

● počet obětí: asi 3 miliony obyvatel

1968 – 69: Hongkongská

● typ: H3N2

● počet nakažených: 30 procent populace

● počet obětí: asi 2 miliony

2009: Prasečí chřipka

● typ: H1N1

● předpokládaný počet nakažených: 22 – 33 procent

● předpokládaný počet obětí: 5 – 6 procent

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz


Vir skolil miss

Jedna ze soutěžících dívek rumunské soutěže krásy byla hospitalizována s virem H1N1. Všechny krásky se tak ocitly v karanténě a na finálovém večeru by musely mít roušky. Organizátoři se proto rozhodli zvolit vítězku virtuálně. „Bylo nám řečeno, že bychom mohli jedině uspořádat finále s maskami na obličejích, a to by samozřejmě nebylo pro image soutěže či dívek vůbec dobré. Zbývající část naší soutěže budeme vést ve virtuálním světě, kde nám nehrozí žádná nákaza prasečí chřipkou,“ uvedl mluvčí organizační společnosti Astfel. Finále proběhne 5. prosince na internetu.


Přenáší se nemoc sexem?

Milovat se i v době epidemie, nebo sex raději na čas oželet? „Přímo pohlavním stykem nebo orálním sexem se virus chřipky nepřenáší,“ říká sexuolog Radim Uzel. Jde o kapénkovou infekci, která se přenáší kašláním, líbáním nebo mluvením. A těžko můžeme po lidech chtít, aby se milovali ve skafandru. Přenos chřipky je tak při intimních chvílích velice pravděpodobný,“ doplňuje Radim Uzel.


 

bacilek ( 1. prosince 2009 14:35 )

ted když je chřipka v plném proudu,tak považuji očkování za zbytečné,mělo se očkovat,daleko dříve,tad jen lidi zase budou trpět něčí vinou,u nás se prostě vřechno řeší na poslední chvíli,až když začnou lidi umírat,tak teprve se naši páni moci rozhoupají,nezajímjí je kolik lidí zamře,ale kolik by stála následující léčba.

glumik ( 30. listopadu 2009 19:12 )

NAPROSTY SOUHLAS

glumik ( 30. listopadu 2009 19:11 )

NAPROSTY SOUHLAS

glumik ( 30. listopadu 2009 19:11 )

chripka je kazdy rok a je v podstate jedno jak ji "lekari" a media nazvou nejvic lidi umira na OBYCEJNY STRACH STRACH JE NEJVETSI ZABIJAK LIDSTVA DALSIM JE PAK LIDSKA DUVERIVOST "VEDENI..." PAK UZ NASLEDUJE LIDSKA BLBOST A TA JE TAKE PORADNYM ZABIJAKEM

gogo ( 29. listopadu 2009 16:10 )

Takže máme tu dvě hysterie : jedna říká že prasečí chřipka není tak nebezpečná jak média uvádějí a netřeba šířit paniku a druhá, že děs a smrt se valí světem.. A Ty občane si můžeš vybrat. Ale jisté je jen jedno : že zemřeš. Člověk - na rozdíl od ostatních živočichů - ví předem že zemře.A zda očkován, či neočkován, zda je vakcína účinná nebo šmejd, to není dnes vůbec důležité a o člověka v žádném případě nejde. Komu na něm skutečně záleží... Julínkovi ? Čunkovi ? Lidí na svět je ... Moc.

Zobrazit celou diskusi