Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šrotovné zřejmě v Česku nebude, ČSSD couvá

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
22. listopadu 2009
15:48

 

Šrotovné zřejmě v Česku nebude. Sociální demokraté už nyní jeho zavedení vzhledem ke stabilizaci poptávky po autech nedoporučují, v budoucnu by se ovšem k jeho prosazování mohli vrátit.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. ČSSD dosud zavedení šrotovného prosazovala.

Šrotovné bylo podle Sobotky vždycky jen nástrojem k překonání prudkého poklesu odbytu aut. "My jsme šrotovné prosadili do zákona jako možnost a svěřili jsme vládě kompetenci rozhodnout o jeho zavedení, pokud to bude nezbytně nutné," uvedl Sobotka. "Jestliže v tuto chvíli se ten trh bude vyvíjet kontinuálním způsobem, není naléhavý důvod, abychom do něj vstupovali ještě s nějakými dalšími rozpočtovými impulzy," dodal.

Poslanecká sněmovna v září přehlasovala prezidentské veto sociálnědemokratického zákona, který v Česku zavedení šrotovného umožňuje. O jeho spuštění má rozhodovat vláda. Schválení zákona přivítali zástupci automobilového průmyslu, podle analytiků by opatření mělo negativní ekonomický dopad a nelze ho ekonomicky obhájit.

Podle Sobotky se sociální demokraté případného zavedení šrotovného do budoucna zcela nezříkají. Tento instrument by vláda mohla použít například tehdy, pokud by nepokračovalo oživení ekonomiky i poté, kdy se vyčerpají rozpočtové impulzy jiných vlád.

karlos ( 22. listopadu 2009 18:34 )

Státní rozpočet by neměl sloužit na financování,nějakých vybraných firem.To šrotovné by měly dát firmy ze svého.Teď se třeba poskytuje u elektroniky.Sami prodejci se snaží různými akcemi pro zákazníky vytvořit lepší kupní podmínky.Lidi co mají peníze už dávno auta mají a ti,kteří vlastní veterána a čekají na šrotovné si znovu budou muset pujčit zbytek peněz na nové auto.Roste jen zadluženost a to nejen státu.Ten má v prd..li vši a pořád by jen rozdával peníze,ale ne ze svého,ale pujčené,které budou splácet ještě děti,které nejsou ani narozené.

akrapaz ( 22. listopadu 2009 17:18 )

Jsou všichni blbci ti, co mu ještě věří. Paruboň je ostuda české politiky!

cernysvetlo ( 22. listopadu 2009 17:01 )

Ó, jak pevné je slovo velkého Jyřího Paroubka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa