Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milouš Jakeš: Jak žije důchodce z Dejvic?

Jak dnes žije kdysi nejmocnější muž Československa Milouš Jakeš?
Jak dnes žije kdysi nejmocnější muž Československa Milouš Jakeš?  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: Jana Chmelíková - 
15. listopadu 2009
05:00

Ještě před dvaceti lety byl Milouš Jakeš (87) nejmocnějším mužem republiky. Sametová revoluce v listopadu 1989 jeho politické kariéře zlomila vaz a někdejší generální tajemník ÚV KSČ se stáhl do ústraní.

Dnes žije poklidným životem v pražských Dejvicích a stále vzpomíná na socialismus. Nedělnímu Blesku poskytl krátký rozhovor.

Ze zaměstnance Baťových závodů to Milouš Jakeš v roce 1987 dotáhl až na generálního tajemníka ÚV KSČ a stal se tak na dva roky nejmocnějším mužem Československa. 24. listopadu 1989 ale pod tlakem událostí odstoupil, 5. prosince byl vyloučen ze strany. Od počátku 90. let žije životem obyčejného českého důchodce, s manželkou Květenou bydlí ve své vile v lukrativní části Dejvic.

Vše o 17. listopadu ČTĚTE ZDE!

Jak Blesku potvrdila jedna ze sousedek, občas chodí na procházky, v místním řeznictví kupuje vždy jen to nejlevnější maso. Novinářům se Jakeš vyhýbá, jak jen může. Zpravodajství sleduje jen televizní, i když sám by s televizními redaktory mluvit nechtěl – prý věty jen vytrhávají z kontextu a dávají k nim půlhodinové komentáře.

Ani přes své vyloučení ale na komunistickou stranu v Česku nikdy nezanevřel a pravidelně je vidět na prvomájových oslavách. Loni se dokonce nechal slyšet, že ekonomická krize je skvělá příležitost, jak ukázat přednosti komunistické strany a zvednout její popularitu. V roce 2001 byl obžalován v souvislosti se srpnem 1968 z vlastizrady, soudu se ale nepodařilo prokázat mu spoluvinu.

5 otázek pro Jakeše
1. Sledujete, co se k dvacátému výročí píše, na internetu? Pročítáte noviny?
„Ne.“
2. Takže vás to nezajímá?
„Zajímá mě to, slyším televizi, co tam povídají, pořád něco. To by člověk musel mít třikrát takovej den, aby se seznámil se vším. S většinou tý špíny, která tam je prezentovaná.“
3. Myslíte, že se dnes neříkají pravdivé informace?
(třesoucím se hlasem) „Nic jinýho se nedělá, než že se špiní socialismus. A zakrývají problémy, který tady vznikly. Strašlivý dluh země, nejzákladnější životní potřeby strašlivě zdražený, mám na mysli bydlení, vodu, poštu, plyn, elektriku.“
4. Takže si myslíte, že se lidé před revolucí měli líp než dnes?
„No to záleží, koho se budete ptát. Když se budete ptát někoho, kdo vytuneloval podnik a je miliardář, tak asi to bude chválit. Když se budete ptát penzistů, kteří berou do deseti tisíc a platí sedm tisíc za byt, tak by vám asi odpověděli jinak.“
5. Vy sám byste uvítal, kdyby se vrátilo socialistické zřízení, které tady bylo?
„Uvítal, ne které tady bylo, jako to by bylo samozřejmě lepší, než je to dnes. A budoucnost k tomu patří. Nic jinýho k tomu není, co by bylo lepší. Zatím.“

ZAŽILI JSTE SAMETOVOU REVOLUCI?
Účastnili jste se demonstrací 17. listopadu a máte z nich vlastní fotografie? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři a pošlete nám je na e-mail online@blesk.cz. Nejlepší fotografie odměníme. Největší šanci na odměnu mají ti z vás, kteří se s fotografií vyfotí znovu na místě jejího vzniku. Nezapomeňte připojit telefonní číslo a doplnit komentáře k fotografiím.

toscana ( 19. listopadu 2009 03:19 )

Ano,je to tak....socializmus ako taky mal skvelu myslienku...Velkoryso sa staral o obycajnych ludi...Napr. im zadarmo rozdaval nove byty...Dnes takyto ludia o tie byty vdaka ´´vyštrnganemu kapitalizmu´´ prichadzaju...a stavaju sa z nich bezdomovci,o ktorych ani pes nezakopne, nieto stat..........

toscana ( 16. listopadu 2009 00:48 )

Vzdy budem na tie casy spominat s hlbokou nostalgiou...ked pocit bezpecia a istoty,ktore dnes tazko najdete, boli vtedy samozrejmé....Aj ked dnes vsetko mam, o com sa inym mozno len sniva,dom, luxusne auto,plnu rit sperkov,kozuchov, a absolvovanych drahych dovoleniek,nie som stastna ako kedysi.....Nedam na tu dobu dopustit ...Bolo to ´´´krasne ´´ jednoduche, neskazene,malo to vsetko zmysel, ludia boli k niecomu vedeni,zakladne hodnoty fungovali......Zatial co dnes si beriete dobrovolne zivoty,zijete v strese a neistote, kazdy druhy mate depresie,hltate tabletky na nervy,nezvladate svoje fetujuce decka,platenie sekov, nezvladate sucasnu dobu, skazenu,nekompromisnu, ubijajucu ako rakovina.......Vsetci len pi---jete,ako chore vrany, aka to bola zla doba.........Ja poviem za seba len jedno....ZE DOBRE UZ BOLO.....A vy co nadavate na dochodcu Jakesa, mozete ho akurat tak bozat v rit....Ja mu zelam pevne zdravie a pokoj......---------------Dobru noc.

venezia ( 15. listopadu 2009 23:47 )

ser na ně, ty budou krákat furt! než procitnou, budou pod drnem

kozelch ( 15. listopadu 2009 23:20 )

dík.

djaba ( 15. listopadu 2009 22:49 )

A jsem z vás všech hotovej.Každej máte kompjuter jako bejk , mobily s foťákem , koukáte na metrovou placku s kdovíkolika programama,zadek si vozíte ve fáru s metalízou a navigací,v supermarketu nevíte co by jste si roupama koupili do huby a hadry vod vietnamců na sebe nedáte.Na dovolenou jezdíte do Alp nebo do Řecka a jinech končin o kterých jsme před revolucí ani neslyšeli. To chcete zase stát frontu na toaleťák nebo mandarinky , vyvařovat starou škodovku a koukat na spartakiádu nebo ženu za pultem a baštit lahůdky z Pramenu ?.Je mi vás líto , ale je demokracie a každý MŮŽE říci nahlas svůj názor i když se ještě nevyhranili.

Zobrazit celou diskusi