V rozjezdovém období castingů byl Marin Chodúr jedním z dobrých, leč naprosto nenápadných adeptů. Kluk se znělým hlasem a naprosto fádním zevnějškem, na nějž se snadno zapomene. V semifinále, ale diváci zbystřili a porota nešetřila slovy uznání, v němž neslevuje ani teď. Spíš na razanci chvály přidává.

Akcie devatenáctiletého Chodúra zkrátka začaly rychle stoupat a stoupají. Alespoň dosud tomu tak je. Skandální únik hlasování v SuperStar to jasně dokazuje. Minulé vyřazovací pondělí, přibližně dvě hodiny před uzávěrkou, vedl Chodúr nad druhým Janem Bendigem o třicet tisíc hlasů. Zatímco rozdíly mezi ostatními finalisty se už pohybovaly v řádu jednoho až dvou tisíců. Lidi, kteří se v zákulisí soutěže pohybují a mohou letošní ročník srovnávat s minulými tvrdí, že takový náskok nezažili.

Král?
Autor: Tibor Vecan, Nový Čas

Stahuj písně ze SuperStar!
Autor: Blesk.cz

Vše o SuperStar
Autor: Blesk.cz

Všechno tedy napovídá, že vítěz je jasný. Dojem potvrzuje počet esemesek pro Chodúra i to, že jej moderátoři při vyřazování jako prvního bez okolků posílají do zóny bezpečí. Porota na něj pěje ódy, je pravidelně zlatým hřebem, jenž uzavírá nedělní přenosy. Co víc by si tedy mohl Martin Chodúr přát? Je ale opravdu jeho vítězství jasné? Nechají se hlasující diváci okrást o napětí, které je hlavní devizou této pěvecké reality show? Znát vítěze dopředu a jen přihlížet, kdo z ostatních finalistů dřív nebo později vypadne, je přece nuda. To by SuperStar v podstatě popřela svou podstatu.

„Zatím se nikdy nestalo, aby v české SuperStar zvítězil ten, kdo byl ze začátku vynášen coby hlavní favorit,“ tvrdí experti. V rámci této teorie by se tedy mohla pozice hvězdy zlomit Chodúrovi vaz. Každopádně to nemá lehké a je mu nakládáno ze všech stran. Slovenský server Čas.sk, který je u zdroje, konstatuje, že se Chodúr čím dál víc ocitá mimo kolektiv, i když údajně parta této SuperStar má být ze všech nejvíc semknutá.

Otázkou je, zda za vyčlenění Chodúra může povýšenost favorita, za níž je leckdy v médiích kritizován. Zkrátka sláva, jež mu prý stoupla do hlavy. „Měli by vyřadit Chodúra, aby mu ta sebejistota klesla. Při rozloučení mi nepodal ani ruku,“ napsala v rozhovoru na stránkách SuperStar překvapivě vyřazená Leona Šenková. A tato rockerka se znělým hlasem se v podobném duchu vyjadřuje i v dalších rozhovorech: „Stačilo, aby se mě dotkl. Jeho chování nechápu. Bylo vidět, že si vydechl. Zřejmě mě považoval za největší konkurentku.“ A Chodúr se snaží její vyjádření diplomaticky uhladit: „Je mi to líto, s Leonou jsme vycházeli dobře. Nebyla vhodná příležitost, odjížděl jsem na koncert Toma Jonese.“ „Kromě Martina se přišla se mnou rozloučit celá finálová dvanáctka,“ kontruje Leona.

Olej do ohně přilil i dvacetiletý Slovák Miro Šmajda z Košic: „On je fakt hvězda, já mu to přeju. Ale nebudu zapírat, jak se k němu chovají.“ Tím myslel vyzdvihování Martina od produkce, poroty, moderátorů, kteří ostatní finalisté považují za nemístné. Těžko objektivně říci, nakolik je Chodúr díky své pozici provokativně přezíravý a nakolik dráždí výjimečností. Ta se každopádně ve smečce těžko tráví a mnohdy neodpouští.

Situaci asi nejlépe vysvětlují reakce veřejnosti. „Martin je velký talent, ale to, co tam z něj všichni dělají, je až nechutné. To mu může srazit vaz, protože lidi takové protěžování nesnáší,“ konstatuje jeden z televizních diváků. A druhý se k němu přidává: „Oni si vůbec neuvědomují, že tím, jak favorizují Chodúra vlastně říkají, že už nemá cenu se na SuperStar dívat. Ať zazpívá kdokoli jakkoliv, tak stejně vyhraje Chodúr.“

Já jen můžu dodat: Opravdu Martin Chodúr soutěž vyhraje? Pokud ano, potvrdí svou výjimečnost jako SuperStar? Dara Rolins míní, že by se mohl díky své jedinečnosti stát důstojným následovníkem Karla Gotta. Jenže Gott začínal v době tzv. tanečních čajů. V čase, který přál pěveckým solitérům. Současnost je jiná a božský Kája je nostalgická, pravidlo stvrzující výjimka. Souhlasím, že je Martin úkaz, ale pro mne příliš starosvětský. Fakt, že jakýkoli žánr zazpívá jak starý Tygr s Walesu, mě nefascinuje, nýbrž nudí. Osobně bych přivítala víc talentu k proměnlivosti, kreativní pružnosti.

Fotbal na Facebooku