Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropa si oddechla: Klaus podepsal Lisabon

Autor: ČTK, pes, bum - 
3. listopadu 2009
16:10

Lisabonská smlouva je v souladu s českým ústavním pořádkem. Rozhodl o tom v úterý Ústavní soud (ÚS). Václav Klaus dokument poté podepsal.

Prezident dokument podepsal po rozhodnutí Ústavního soudu, že je v souladu s českou ústavou. Česko bylo poslední zemí EU, která zbývala k dokončení ratifikace dokumentu.

Čtěte také: Lisabonská smlouva: Klaus jí podepsal, co o ní nevíte?

Ústavní soud odmítl všechny návrhy skupiny senátorů vedené Přemyslem Sobotkou (ODS). Senátoři požadovali, aby Ústavní soud přezkoumal Lisabonskou smlouvu.

Ta podle nich v některých bodech mohla odporovat ústavnímu pořádku České republiky. K tomu, aby Česko Lisabonskou smlouvu přijalo, už chyběl pouze podpis jejího největšího odpůrce - prezidenta Klause.


Lisabonská smlouva nahrazuje starší římskou a maastrichtskou smlouvu. Pavel Rychetský v úterý ve své řeči řekl, že Ústavní soud přezkoumával v Lisabonské smlouvě pouze pasáže, které nezahrnovaly předešlé smlouvy.

sharp ( 3. listopadu 2009 14:25 )

rozhodl jako vždy.Nepamatuji se, že by rozhodl jinak než parlament nebo senát. K čemu máme Ústavní soud ? Jsou to zbyteční úředníci.Jen k papouškování.Sídlí v Brně a jak je známo odedávna, v Brně je pokřivená spravedlnost.

kujikol ( 3. listopadu 2009 13:52 )

http://odsminus.cz/ http://odsminus.cz/?a=clanky/stranka/1 http://www.facebook.com/pages/Opurci-ODS/135677239587?created

kukuku ( 3. listopadu 2009 13:09 )

Spíš je pravda, že většina populace neví, co by LS měla znamenat a ani právníci nedokážou na 100% říct, co ty beztvaré texty bez vůně i zápachu (viz Klausovy výjimky) vlastně znamenají.

magnolie ( 3. listopadu 2009 11:41 )

v této zemi vládne Ústavní soud,co dodat...............

james ( 3. listopadu 2009 10:50 )

Sice ústavní většina je pro LS, ale většina populace ČR je proti. ÚS, hlavně jeho předseda, rozhodují systémem "kam vítr, tam plášť". Myslím, že jsem se dočetl v tisku, že nedávno navštívil pana Rychetského velvyslanec SRN. Nechci být paranoidní, ale jistá paralela by tu byla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa