Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Ukrajině zabíjí záhadná chřipka

Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou
Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
30. října 2009
19:49

Více než 30 lidských životů si v posledních dnech vyžádala chřipka na Ukrajině. Vláda se proto rozhodla v zemi uzavřít všechny školy, zrušit veřejná shromáždění včetně volebních a omezit pohyb osob po dobu tří týdnů.

Na Ukrajině lidé umírají na neznámý typ chřipky, který někteří odborníci označují za virový zápal plic. Zatím jich bylo 33 a nikdo neví, zda umřeli na virus prasečí chřipky.

Ukrajinské úřady zatím potvrdily čtyři případy úmrtí na virus A(H1N1) takzvanné prasečí chřipky.

Ukrajinská premiérka oznámila, že ode dneška na tři týdny zůstanou uzavřeny veškeré státní i soukromé školy. Vláda je podle ní také rozhodnuta zrušit na stejnou dobu veřejná shromáždění, koncerty a promítání v kinech.

Lidé začali skupovat léky, lékárníci reagovali zvýšením cen. "Nevydělávejte na problémech obyvatel," vzkázal majitelům lékáren vicepremiér Oleksandr Turčynov. "Budete se za to muset zodpovídat, budeme reagovat ostře," varoval je.

"Ukrajinské zdravotní úřady plánují, že v souvislosti s šířením viru A(H1N1) vyhlásí v celé zemi karanténu," řekl na páteční tiskové konferenci ukrajinský ministr zdravotnictví Vasyl Kňazevyč.

"Na základě dostupných informací Česko prozatím neplánuje žádná preventivní opatření v oblasti cestování, ani vůči občanům Ukrajiny na území ČR," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

 

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi