Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schwarzenberg: Pan Čistý se choval trochu nečistě

Fotografie
Karel Schwarzenberg se vzácnou šelmou  (Autor: internal)
Autor: hra, map - 
29. října 2009
05:00

Copak se v Česku vážně nenajde politik, který nepodvádí? I bohatý Karel Schwarzenberg, který se těší největší důvěře Čechů, má máslo na hlavě.

Bral třináctitisícové náhrady na dopravu ze Senátu i v době, kdy ho po skončení ministerské funkce ještě stále vozila vládní limuzína! Upozornil na to časopis Týden. Schwarzenberg Blesku ve středu řekl, že vše vrátí.

Podle nového průzkumu CVVM dalo v říjnu nejvyšší důvěru Schwarzenbergovi 43 % lidí. Dlouhodobě je exministr zahraničí a nyní lídr nové strany TOP 09 brán jako ten, který díky svému bohatství nemá potřebu si jakkoli nečestně přilepšovat. A právě on poté, co přestal být ministrem, využil možnosti ještě tři měsíce využívat vládní vůz i s řidičem. Jenže současně mu Senát vyplácel příspěvek na dopravu 13 239 Kč měsíčně!

Tentýž problém má i exministr zahraničí Alexandr Vondra a exministr kultury Václav Jehlička, který měl k dispozici auto ministerstva. Jejich náhrady dělaly 14 865 Kč měsíčně.

„Tuto službu jsme zajišťovali pro ministry Schwarzenberga a Vondru,“ potvrdil Týdnu šéf ochranky ústavních činitelů Lubomír Kvíčala, že tři měsíce po skončení funkce ministry vozila vládní auta.

Schwarzenberg ve středu Blesku řekl, že už vše vyřešil. „Vyřídil jsem to rychle, obrátil jsem se na účtárnu Senátu a ta zjistila, že mi ty peníze poukazovala omylem. Dělala to automaticky, na nic se mě neptali. Ale uznali svou chybu a já jsem jim napsal, aby peníze byly vráceny. Tím je to pro mě vyřízené,“ řekl Schwarzenberg.

Schwarzenberg stihl pokřtít i lva!

Karel Schwarzenberg se vzácnou šelmou Karel Schwarzenberg se vzácnou šelmou | Vlaďka Hradská

Jediný bílý lvíček ve střední Evropě už má jméno. Vybral mu ho jeho kmotr Karel Schwarzenberg, který dvouměsíční zvíře unikátního zabarvení pojmenoval Karel ze Dvorce.

„Nikdy jsem nikoho nekřtil. Ale lev má podobné vlastnosti jako já. Je kromobyčejně líný. Okamžitě mě napadla souvislost s českým bílým lvem. Proto když křest, tak jedině 28. října,“ prohlásil před téměř dvěma stovkami diváků Schwarzenberg. Karel, který se narodil pískově hnědým lvům pustinným, je první lev bílý odchovaný v dějinách republiky. Zásluhu na tom má chovatel Viktor Ambrož z Parku exotických zvířat ve Dvorci na Českobudějovicku.

 

anasyi ( 29. října 2009 16:25 )

to je nejake letadlo?Odkud leti a kam pristava?

bugy ( 29. října 2009 16:13 )

Toho si skutečně nemusel všimnout. Já nevěřím, že o tom vůbec věděl! Prachy chodí na účet a těch pár korun! Když se to dozvěděl, tak nemlžil, ale dal to všechno do pořádku. Poslanců co berou peníze za dopravu a nikam nejezdí nebo se jim platí ubytování jsou 3 kopy. A nic se neděje i když se na to upozorní. U mě se neshodil - všechno napravil.

ruisendaal ( 29. října 2009 12:59 )

to, že o tom nevěděl nevěřím. Kdyby byl opravdu frajer a ne hamižník, tak již při vstupu do vlády, nebo do PS by řekl, tady se vyplácí příspěvky na dopravu, které já nepotřebuji a ani nemám zájem, brát je ale budu a v účtárně uvedl číslo konta některého dětského domova s tím, aby je účtárna na ten účet převáděla. Potom by byl frajer a nepsal by o tom blesk, ale seriózní tisk a preference by šli nahoru. Tak mám jen pocit, že na velkou hromadu se se.re nejlépe.

jajakoon ( 29. října 2009 09:48 )

Naše republika je lepší! U nás se dostane do parlamentu i degen.

drobek ( 29. října 2009 09:47 )

On nechrápe,jen nahlas přemýšlí jak vytvořit v česku blahobyt Volte všichni top09

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa