Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10. říjen 1989: Soutěžíme ve sběru

Barevné listí a plody jírovce maďalu jsou pro podzimní dekorování naprosto ideální surovinou.
Barevné listí a plody jírovce maďalu jsou pro podzimní dekorování naprosto ideální surovinou.  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský)
Autor: rum - 
10. října 2009
05:00

Pro děti byl sběr povinný. V rámci školy mezi sebou soutěžily třídy a každý měsíc se ta nejlepší vyhlásila školním rozhlasem. V říjnu byl čas sběru kaštanů.

 

 

„Vzpomínám si, jak ve snaze být první, nám nestačily jen kaštany na zemi, ale bušili jsme klacky do větví, aby kaštany spadly. Za to jsme ale často dostávali vynadáno,“ vzpomíná čtenář Blesku David Horák z Českých Budějovic.

Ti nejpilnější nosili do školy sušené květy léčivek nebo pomerančovou kůru a i ten největší třídní raubíř musel přinést aspoň dvě kila papíru. V každé třídě fungoval sběrový referent, který zapisoval nashromážděná kila. „Nebyli jsme zrovna nejpříkladnější třídou a učitelka nás za to docela pérovala,“ pokračuje čtenář David a dodává: „Můj kamarád měl strejdu, který byl vedoucí výkupny. Jednou přinesl do školy potvrzený papírek, že odevzdal tunu železa. Nikdo nepátral po tom, kde by desetileté dítě vzalo tunu železa a jak by ji odtáhlo do sběru, ten měsíc jsme vyhráli na celé čáře a třídní nám dala pokoj.“

Máte také nějakou skoro neuvěřitelnou historku? Napište ji do Blesku na e-mail: tip@blesk.cz.

Zítra čtěte: Víra v socialismus do poslední chvíle

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi