Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politický rébus: Kdo přijde k Fischerovi?

Fotografie
Kdo přijde k Fischerovi?  (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica, Eva Hofrichterová - 
9. října 2009
05:50

Připadají vám čeští politici jako trucovité děti, kteří spolu odmítnou vyklepat bábovičku, protože jeden druhému šlápl na kyblíček? Před páteční schůzkou s premiérem si dali takové podmínky, že to vydalo na složitý logický rébus.

Blesk ho předložil expertům na logiku, kteří se nad ním pořádně zapotili. Jaké našli řešení?

Na dnešní schůzce chce mít premiér Jan Fischer kromě komunistů, kteří nepodpořili Janotův balíček, všechny šéfy důležitých stran. Jenže to nebude tak jednoduché. Pan P tam chce mít paní Z, kterou ale nechce ani vidět pan L. A pan F si zase myslí, že bez pana P schůzka nemá cenu.

Přijde vám, že na schůzce u premiéra Jana Fischera se šéfové stran prostě nemůžou sejít? Máte pravdu. Potvrdili to Blesku studenti i profesoři logiky. Ti našli několik řešení, ale žádné takové, kdy by mohli přijít všichni politici. Leda by slevili ze svých antipatií.

Blesk zjistil, že do Kramářovy vily se ještě včera odpoledne chystali všichni pozvaní. Tedy i šéfka neparlamentní DSZ Olga Zubová, kterou tam chtěl mít Jiří Paroubek, ale Ondřej Liška to nemohl skousnout. „Půjdu tam,doufám, že to kolegům, kteří s mou účastí měli problém, nezpůsobí nějakou srdeční příhodu,“ řekla Zubová Blesku.

Kdo přijde k Fischerovi? Kdo přijde k Fischerovi? | Blesk


Řešení podle experta z katedry logiky UK
Pokud jde o maximální účast, tak vyplývá, že na schůzku nemůže přijít ani pan L, ani pan Sch. Pan S se ale dostavit nakonec může.

Řešení podle matematického nadšence
Nejvíc jich bude, pakliže všichni přistoupí na požadavky pana P. Do jedné místnosti se vejdou P, F, Z a S. V komůrce se budou tísnit Sch a L.

Řešení podle studentky 4. ročníku logiky
Měly by vzniknout dvě skupinky aktérů. V jedné budou pánové P, F a paní Z. Ve druhé pan Sch, S a L. Pan T se může přidat kamkoliv.

Řešení podle Blesku

Případnou nepřítomnost pánů L a Sch vyváží všudypřítomný svišť z Toskánska. Svišťovu přítomnost vyžaduje hlavně pan T.

bosomfriend ( 9. října 2009 09:15 )

Nyní přichází vyučtování. Sketečný trřní mechanismus začíná pomalu fungovat. 2O let jste nechali Mafiány krást, politikci jim při tom nahráváli tučná sousta. Volili jste neustále ODS a ČSSD. Nyní , kdy hrstka odvážlivců začíná zavírat a odhalovat organizovaný zločin a nebojí se sáhnout i na práva, tak se v ODS a ČSSD začiná panikařit. Dejte ruce pryč od nich !! to je jedinná záchrana pro český lid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa