Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papež sloužil v Brně Mši svatou

Papež Benedikt XVI. slouží Mši svatou v Brně
Papež Benedikt XVI. slouží Mši svatou v Brně  (Autor: ČTK)
Autor: pes, ČTK, rvs - 
27. září 2009
13:50

Na třídenní návštěvu České republiky v sobotu přiletěl papež Benedikt XVI. V sobotu navštívil Prahu, druhým dnem jeho návštěva pokračovala bohoslužbou v moravské metropoli Brno.


Dostali jste se do bezprostřední papežovy blízkosti? Podali jste si s ním ruku, nebo vás třeba dokonce pohladil po tváři? Pošlete nám vaše fotky, videa a zážitky ze setkání se Svatým otcem.

Své snímky a videa můžete posílet na naší e-mailovou adresu online@blesk.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme honorářem.


400364:gallery:true:true

400361:gallery:true:true

Bohoslužba v Brně

Hlavu katolické církve na letišti v Brně-Tuřanech osobně přivítal prezident Václav Klaus, na místě jsou i další politici, církevní hodnostáři včetně kardinála Vlka. Od místa, kde přistál vládní speciál z Prahy, dojel Svatý otec k samotnému místu bohoslužby papamobilem.

Speciálně upravený vůz cestou doprovázeli církevní hodnostáři a početná ochranka. Papež Benedikt XVI. nechal neprůstřelná skla papamobilu stáhnout a s úsměvem žehnal početným zástupům věřících.

Poté, co papež Benedikt XVI. přijal jako dar od brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, kopiii vzácného zlatého křížku z 9. století, pocházejícího z moravských Mikulčic, začala Mše svatá, kterou papež sloužil v latině. Trvala do 12:00, kdy ji papež zakončil pozdravy věřícím v několika jazycích a závěrečným požehnáním.

Na místě bohoslužbu sledovalo asi 120 000 poutníků. Přijely skupiny věřících nejen z Česka a Slovenska, ale i z Polska, Ruska, Německa, Rakouska, a dokonce například i z Nového Zélandu.

Svoji pastorační návštěvu papež ukončí v pondělí na svátek svatého Václava, patrona českých zemí. Pojede do Staré Boleslavi na druhou z plánovaných bohoslužeb, které by se mělo zúčastnit zhruba 50 000 lidí.


Na papeže se do Brna přijelo podívat 20 000 lidí. Více čtěte ZDE >>


Papež na Hradě

Sobotní odpolední papežův program začal po půl páté na Pražském hradě, kde se soukromě setkal s prezidentem Václavem Klausem a jeho ženou Livií. Poté následovalo setkání s desítkami významnými osobnostmi politického, duchovního i společenského života. Mezi pozvanými byli například bývalý český prezident Václav Havel s manželkou Dagmar.

Reportér Blesk.cz přistihl v nestřeženém okamžiku Karla Schwarzenberga, jak při papežově projevu usnul. Poklimbával také Jiří Paroubek. Václav Klaus naopak slova Benedikta XVI. poslouchal s takovou horlivostí, že si neváhal natočit svou židli směrem ke Svatému otci tak, že prakticky zády seděl ke své manželce.

Benedikt XVI. se na svůj přednes tak soustředil, že ani nepostřehl, že po něm leze pavouk. >>>Více zde!<<<

Karla Schwarzenberga papežův projev uspal Karla Schwarzenberga papežův projev uspal | Richard Veselý

Ze Španělského sálu se papež odebral do katedrály sv. Víta, kde se modlil večerní modlitbu, tzv. nešpory.

Václav Klaus si natočil křeslo zády ke své ženě Livii, aby lépe viděl na Benedikta XVI. Václav Klaus si natočil křeslo zády ke své ženě Livii, aby lépe viděl na Benedikta XVI. | Richard Veselý

Benedikt XVI. daroval korunku Pražskému Jezulátku

Poté, co se papež na letišti se ještě pozdravil s lidmi, vyrazil v policejní limuzíně po vyprázdněné Evropské ulici ke kostelu Panny Marie Vítězné na pražském Újezdě. Zde v mezitím zkolabovali dva starší lidé, kteří se s dalšími stovkami tísnili v Karmelitské ulici.

Před kostelem Benedikta přivítal pražský primátor Pavel Bém a předal mu symbolické klíče od města. V kostele papež požehnal dětem a předal sošce Pražského Jezulátka dar - zlatou korunku. Po dlouhém projevu o významu rodin se znovu pozdravil s lidmi před kostelem. Poté vyrazil Papamobilem do Voršilské ulice do sídla diplomatického zastoupení Vatikánu, kde bude odpočívat před dalším programem. Cestou ho zdravily stovky lidí.

Přivítání v Ruzyni

Na letišti v pražské Ruzyni papeže v sobotu očekávaly asi tři stovky lidí a desítky novinářů. Benedikta XVI. osobně přivítal prezident Václav Klaus a zástupci církve i vlády. Přílet svatého otce byl přísně střežen. Ze vzduchu bezpečnost hlídal policejní vrtulník a na střechách letiště i policejní odstřelovači. Při projevu Václava Klause se zdálo, že ho papež příliš neposlouchá. O to více pak překvapil, když svůj projev začal perfektní češtinou. Po pár větách pokračoval v projevu anglicky, ale zakončil ho zase česky. "Je mi potěšením být na návštěvě v této zemi, kterou vy hrdě nazýváte Země česká, domov můj," řekl papež. Za to sklidil velký potlesk.

Pavež vítá skandující dav. Pavež vítá skandující dav. | ČTK

 

drobena22 ( 2. října 2009 19:48 )

http://www.tojesila.cz/cz/s16/c1633-ZHAVE-AKTUALITY/n2210-Proc-CSSD-nepodporila-rozpusteni-snemovny

gogo ( 2. října 2009 11:55 )

To dělali bohužel celou svoji historii. A bohužel nejen to. Také války a genocidy...

quasimodo ( 2. října 2009 06:56 )

Policejni ochrana ovsem neprijde na 91 milionu. Vzdyt jaka cirkev je uz ukazoval Jan PAvel II. V botach nosil tkanicky protkane zlatymi vlakny. Sami kazou vodu a piji vino.

thomas2 ( 1. října 2009 20:41 )

Zapomnel jsem napsat, ze jsme kneze pozvali na jeji pohreb. A pak rabina na otcuv pohreb.

thomas2 ( 1. října 2009 20:38 )

Nekteri krest'ani urazi, i katolici. Kdyz zemrela moje matka, tak jsme se rozhodli pozvat kazat jednoho kneze, protoze otec byl katolik. Ale ten knez prohlasil, ze jenom verici v Jezise jdou do nebe, tak urazil moji matku, poslal ji do pekla, protoze byla neverici. Tak kdyz pak zemrel nas otec, tak kvuli strasne zkusenosti jsme pozvali misto kneze reformniho rabina, ti jsou rozumnejsi, nevadi jim co clovek veri.

Zobrazit celou diskusi