Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež v Brně: Protestovaly proti němu lesbičky!

Autor: rvs, ČTK, op, bel - 
27. září 2009
16:51

Návštěva papeže Benedikta XVI. v Česku pokračovala druhým dnem Mší svatou, na kterou se přijelo podívat asi 120 000 lidí. Na místě se odehrál i protest lesbiček, které prý chtěly upozornit na nutnost obnovy katolické církve.

"Chtěly jsme nějakým způsobem upozornit na tuto tématiku. Katolická církev potřebuje celkovou obnovu, měla by reagovat na současnost a dát lidem víru, kterou potřebují. Katolíci by se rozhodně neměli stavět proti svatbám homosexuálních párů, nebo registrovanému partnerství," vysvětlila důvod protestu pro Blesk.cz jedna z aktivistek Darina Auster.

Protestem chtěly prý obě lesbičky upozornit na nutnost reformy katolické církve Protestem chtěly prý obě lesbičky upozornit na nutnost reformy katolické církve | ČTK

"Na místě dvě z nás vystupovaly jako taková dvojitá žena, která rozhodně není jenom lesba. Nezastupujeme žádnou organizaci, jedná se o individuální protest, o takovou uměleckou performanci," vysvětluje Auster.

S účastníky bohoslužby neměly prý aktivistky žádný problém. "Příjemně mne překvapilo chování věřících, reagovali na nás dost pozitivně. Nakonec jsme dokonce od nějakého biskupa dostaly svaté přijímání," dodává aktivistka.


400364:gallery:true:true

400361:gallery:true:true


Papež Benedikt XVI. v Brně Papež Benedikt XVI. v Brně | ČTK

Papež v Brně: Poprvé v historii města!

Papež návštívil moravskou metropoli vůbec poprvé v historii. Areál v Brně-Tuřanech plnily již od brzkých ranních hodin desetitisíce poutníků. První z nich na místo dorazili již před 4:00. Podle reportéra Blesk.cz došlo hned na začátku akce ke kuriozní situaci, kdy ochranka nemohla najít klíč od hlavní brány do areálu. Ve 4:05 se ale naštěstí problém vyřešil a první věřící byli vpuštěni na letiště.

Na letiště vozily poutníky zdarma speciální autobusové linky brněnského dopravního podniku. Početné skupiny věřících již před 4:00 netrpělivě vyčkávaly před brněnským hlavním železničním nádražím na první z mimořádných autobusových spojů.


Poutníci opouštějí po skončení mše Brno. Čtěte ZDE >>


I v době, kdy byl areál pro bohoslužbu ještě ponořen do tmy, pracovali již na něm dobrovolníci, kteří směřovali příchozí do jim vymezených sektorů. V pohotovosti byly stovky policistů, kteří rovněž dohlíželi na provoz na všech důležitých křižovatkách ve městě a zejména na dálnici D1, která se v sedmikilometrovém úseku, protínajícím Brno, změnila v obří parkoviště pro přibližně 2000 autobusů a tisíce osobních aut.

Hlavu katolické církve na letišti v Brně-Tuřanech osobně přivítal prezident Václav Klaus, na místě jsou i další politici, církevní hodnostáři včetně kardinála Vlka. V celém Brně se rozezvučely kostelní zvony a z hradu Špilberk byla vypálena dělová salva. Od místa, kde přistál vládní speciál z Prahy, dojel Svatý otec k samotnému místu bohoslužby papamobilem.

Speciálně upravený vůz cestou doprovázeli církevní hodnostáři a početná ochranka. Papež Benedikt XVI. nechal neprůstřelná skla papamobilu stáhnout a s úsměvem žehnal početným zástupům věřících.

Na papeže se do Brna přijelo podívat několik desítek tisíc lidí Na papeže se do Brna přijelo podívat několik desítek tisíc lidí | ČTK

Odhady počtu lidí se různí. Podle těch nejnovějších je nyní na místě již asi 120 000 poutníků. Na místě jsou skupiny věřících nejen z Česka a Slovenska, ale i z Polska, Ruska a dokonce například i z Nového Zélandu. Podle záchranářů bylo na místě ošetřeno asi 20 lidí kvůli lehčím zdravotním problémům, způsobených zejména nedodržením pitného režimu, jeden policista spadl z koně a byl převezen do nemocnice.

Poté, co papež Benedikt XVI. přijal jako dar od brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho kopiii vzácného zlatého křížku z 9. století, pocházejícího z moravských Mikulčic, začala Mše svatá. Papež ji sloužil v latině, začal Kyrie eleison, následovala Gloria.

Celou Mši svatou doprovázel stodvacetičlenný pěvecký sbor. Papež ji ve 12:00 zakončil pozdravy v češtině, slovenčtině, polštině, němčině a závěrečným požehnáním. Po mši se papež vrátil vládním speciálem zpět do Prahy, kde ho čeká setkání s Ekumenickou radou církví (společenství českých křesťanských církví) a s českými akademiky.

Online přenos ze sobotní části návštěvy papeže Benedikta XVI. v Česku ZDE.


Dostali jste se do bezprostřední papežovy blízkosti? Podali jste si s ním ruku, nebo vás dokonce pohladil po tváři? Pošlete nám vaše fotky, videa a zážitky ze setkání se Svatým otcem.

Své snímky a videa můžete posílet na naší e-mailovou adresu online@blesk.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme honorářem.

severomoravan ( 29. září 2009 09:35 )

Spíš se mi zdá, že slepý a hluchý jsi Ty, umíš jenom psát ve Wordu na PC.

severomoravan ( 29. září 2009 09:16 )

Snad nechceš tvrdit, že Ty jsi také věřící?

severomoravan ( 29. září 2009 08:53 )

Ja už jsem psal, že je to ztráta času, ale nemohu to snést bez odpovědi.

severomoravan ( 29. září 2009 08:40 )

Plácáš nesmysly. Když hraje Baník v Praze nebo kdekoliv jinde fotbal, tak fanoušky doprovázejí stovky policistů. To ti nevadí, že to platíš z daní?

severomoravan ( 29. září 2009 08:25 )

Zdravím Te Gerarde, souhlasím s Tebou ve všem. Uvedom si ale, katolíků praktikujících je snad asi průměrně okolo 10%. Velký zbytek populace se k církvi chová vlažně a hodně lidí vyloženě nenávídí cokoliv, co je spojeno s církví. Na ty jeho argumenty se nedá nic víc co říct, ztráta času.

Zobrazit celou diskusi