Z oděvu svatého otce si udělal horolezeckou stěnu pavouk velikosti korunové mince.

Zvláštní, papež procestoval půlku světa a nikde po něm nic nelezlo, ale přijede do Čech, a hned tohle.

Odborníci z řad věřících i nevěřících se nyní přou, o jaký druh pavouka šlo. Nejde jen o to, že se jedná o nejslavnějšího pavouka těchto dnů, důležitá je i symbolika.

Úvodem zdůrazněme, že svatý otec pavouka nezabil. Pouze se ho pokusil odehnat, ale když se pavouk nedal, nechal ho papež žít, tedy lézt si dál svou vlastní cestou.

Takové štěstí jako papežův pavouk neměla moucha, která při projevu obtěžovala prezidenta Obamu, papežova kolegu ve  zbrani, můžeme-li použít tohoto výrazu pro mírotvorce.

Prezident mouchu nejprve důrazně upozornil, ať opustí jeho letový prostor a když jeho výzvu neuposlechla, zabil jí jednou ranou. Pozorovatelé tvrdí, že kdyby Obamu obtěžovaly dvě mouchy, zabije je obě jednou ranou.
Ani po papežově předchůdci Janu Pavlu II. Nikdy nic při projevu nelezlo. Měl ale několik incidentů s holubicemi míru, které podobně jako při koncertech umělá mlha, podkreslovaly jeho vystoupení.

Pavouk, který lezl po Benediktovi XVI. Podle odborníků určitě nebyl křižák, tedy záda měl holá, bez kresby. To je důležité, protože symbolická souvislost s křížovými výpravami v dnešní době hromadného odzbrojování rozhodně není na místě.

Nešlo ani o černou vdovu, což ihned rozpoznal i zahraniční komentátor přenosu papežova projevu.

S největší pravděpodobnost šlo o druh jménem pokoutník domácí, který svou vypečenou přítomností jen podtrhl závažnost papežových slov a světovém míru.

Celosvětová informační síť se záhy postarala o tom, aby se pokoutním aspoň chvíli hřál na výsluní světové popularity. Kdyby měl hmyz svou ambasádu, pak by jeho vyslanci (světlušky?) přišli svatému otci poděkovat.