Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Clintonová: V ČR možná budou americké rakety

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
18. září 2009
19:31

Česká republika a Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových antiraket, které USA zamýšlejí v Evropě rozmístit místo původně plánované části protiraketového štítu.

Prohlásila to šéfka americké diplomacie Hillary Clintová při obhajování nové obranné strategie prezidenta Baracka Obamy. Potvrdila také, že Washington chce s Prahou nadále spolupracovat na vědeckých projektech týkajících se protiraketové obrany.

"Nikdy neopustíme naše spojence," snažila se ministryně zahraničí uklidnit evropské partnery znepokojené obratem americké politiky. "Budeme pokračovat v úzké spolupráci s oběma (ČR a Polskem)," zdůraznila Clintonová, podle níž budou USA i nadále spolupracovat s českými firmami na výzkumu a vývoji v oblasti protiraketové obrany.

Obama oznámil ve čtvrtek, že jeho země ustupuje od plánu vybudovat v Česku a v Polsku pozemní radar a protiraketové silo jako evropskou součást amerického protiraketového deštníku. Místo něj chce Washington v Evropě rozmístit mobilnější protiraketové střely, které by měly být nejprve na lodích a později i na souši.

Clintonová dnes v Brookingsově institutu obhajovala nové obranné plány USA. "Rozmístíme protiraketovou obranu rychleji než předchozí program. Budeme schopní reagovat pružněji na hrozby představované íránskými balistickými raketami středního a krátkého doletu," vyzdvihla přednosti nové strategie. Odmítla tvrzení, že zrušení projektů v Polsku a v ČR učiní Evropu zranitelnější.

Už ve čtvrtek šéf Pentagonu Robert Gates uvedl, že o umístění nových raket Washington jedná s Prahou i s Varšavou, v úvahu prý ale přicházejí i další evropské země.

jsemmartina ( 19. září 2009 19:40 )

Čí rakety a kam mají lítat ? Je jasné, že se západ bojí ruských raket.My tu zase rozmístíme čísi cizí rakety, a nám tu rozflákají česko na cimprcampr...Stejný problém byl s radarem. Ať si je umístí jinam, Evropa nesmí být bojiště.

oxana123 ( 19. září 2009 14:43 )

Já nesouhlasím, ale nikdo se nezeptal. Tak jako kdysi rakety SS20 rozmístili a řeklo se, že jsou na naši obranu. Jen jsem pořád nechápala proti komu.

spoon ( 19. září 2009 10:22 )

budeme rozhodovat my a ne ty, krávo

fanousovalivie ( 18. září 2009 21:59 )

Á je tu další p.í.č.o.v.i.n.a! Zlatej radar, a takhle se to dělá, co je dát na Spartakiádní stadion v Prague? (Rakety, no budou hlídat pána na HRADĚ), stejně je na h.....teda ten stadion

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa