Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR zvětšuje jaderný arzenál

KLDR hrozí rozšiřováním jaderného potenciálu.
KLDR hrozí rozšiřováním jaderného potenciálu.  (Autor: ilustrační foto, ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
9. března 2010
08:34

Severní Korea dnes oznámila, že vystupňuje svůj program jaderného zbrojení, protože americký prezident Barack Obama prý ignoruje výzva KLDR k míru a ke snížení vojenské síly USA.

Zřejmě také vytvořila armádní divizi raket středního doletu, schopnou napadat americké základny v Japonsku a na Guamu. Diplomaté předpokládají, že jde o další reakci Pchjongjangu na probíhající vojenské cvičení Jižní Koreje a USA. Oznámily to dnes tiskové agentury.

Spojené státy neustoupí

"Spojené státy nevynechají žádnou možnost ve snaze způsobit pád KLDR, včetně vojenských hrozeb, hospodářských sankcí a ideologického a kulturního travičství," citovala severokorejská agentura KCNA nejmenovaného mluvčího pchjongjangského ministerstva zahraničí.

"KLDR bude proto pokračovat v rozvoji svého jaderného odstrašovacího potenciálu tak dlouho, dokud americké vojenské hrozby a provokace neskončí," dodává zdroj podle agentury Reuters.

KLDR má divizi raketových vojsk

Severokorejská armáda zřejmě vytvořila zvláštní divizi raketových vojsk, do níž zařazuje nedávno vyvinuté rakety středního doletu schopné nést jadernou hlavici. Tyto rakety mají dolet asi 3000 kilometrů a jsou schopné zasáhnout americké základny v Japonsku a na ostrově Guam. Tím by mohly paralyzovat přísun amerických, případně i japonských sil v případě války na Korejském poloostrově. Oznámila to dnes jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na soulský vládní zdroj.

Podrobnosti nejsou známy

Zpráva však nesděluje žádné podrobnosti, například kolik raket už nová divize vlastní a kde je rozmístěna. Jihokorejské ministerstvo obrany odmítlo informaci potvrdit, jeho zpráva z loňského roku ale rozmisťování nových severokorejských raket středního doletu předpokládá.

Počítá se, že jde o stejné rakety, jaké severokorejský režim předvedl na vojenské přehlídce v Pchjongjangu v roce 2007. Pokud se zpráva o vzniku raketové divize potvrdí, bude to znamenat, že KLDR dokázala vyrobit od roku 2007 více raket středního doletu a potřebuje proto pro ně větší organizační jednotku na úrovni divize, míní jihokorejští odborníci.

gogo ( 9. března 2010 11:38 )

přes 25 000 (!!) jaderných náloží. O jejich nosičích ani nemluvím. A KLDR zvětšuje jaderný arzenál...

smrk ( 9. března 2010 09:56 )

Včera jsem tam byl a na náměstí v Pjonchjangu byl pár bůvolů a táhl káru s ojetou raketou - jedna bába povídala. To už jsme žažili v Iráku a potom hovnajs. Né že bych se jich chtěl zastávat, ale tady platí stará pravda - kdo chce psa bít,vždy si hůl najde.

Zobrazit celou diskusi