Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papamobil je v Česku: Bude ho řídit Čech

Autor: op, šim, ČTK - 
16. září 2009
15:27

Do Česka ve středu dorazily z Vatikánu dva papamobily, kterými bude jezdit papež Benedikt XVI. při své návštěvě České republiky.

Za volantem známého papamobilu bude při říjnové návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice český řidič z policejní ochranné služby.

Vozidla, která mají neprůstřelná skla, byly do Česka dopraveny ve středu krátce po druhé hodině odpolední. Po téměř 16hodinové cestě dorazily do Ostrovačic u Brna. Jeden z automobilů bude převezen do hlídaného policejního areálu v Brně - Horních Heršpicích. Na brněnské letiště přiletí papeř 27. 9. a právě papamobilem ödsud pojede na místo, kde bude sloužit mši. Druhý papamobil zamířil do Prahy.

Na papežovu návštěvu už v Česku čekají dva papamobily Na papežovu návštěvu už v Česku čekají dva papamobily | Ondřej Požár

„Vyjeli jsme v úterý z Vatikánu a i s bezpečnostní přestávkou nám cesta trvala 16 hodin,“ řekl Blesku řidič Michal Palan, který papamobily přivezl, a dodal, že po celou dobu cesty je doprovázel policejní dozor.

Dva papamobily dorazily ve středu odpoledne do Česka Dva papamobily dorazily ve středu odpoledne do Česka | Ondřej Požár

Dva bílé mercedesy s poznávací značkou SCV1 jsou určeny především pro malou jízdu ulicemi měst, aby si lidé mohli papeže prohlédnout zblízka.

Mezi Prahou a Brnem by měl hlavu katolické církve přepravovat letoun české vládní letky, který by také Benedikta XVI. měl dopravit zpátky do Říma. Do české metropole papež přiletí letadlem společnosti Alitalia.

Na papežovu návštěvu už v Česku čekají dva papamobily Na papežovu návštěvu už v Česku čekají dva papamobily | Ondřej Požár

Papež do Česka dorazí 26. září. Při třídenním pobytu bude vedle Brna mši sloužit 28. září ve Staré Boleslavi, kde se zúčastní svatováclavských oslav. Svatému Václavu se také pokloní. Setká se nejen s představiteli katolické církve, ale i s českými politiky a dalšími osobnostmi veřejného života. Vatikán upozorňuje, že papežova návštěva bude především pastorační. Papež ale podle všeho návštěvu země v srdci Evropy využije také k připomenutí výročí dvaceti let od pádu komunismu.

setsen ( 17. září 2009 09:42 )

nesouhlasím s tím, aby taková akce byla placena z mých daní, Ať si to katolíci platí sami

anka ( 17. září 2009 01:41 )

pro ty, pro ktere papez nic neznamena....meli by uznat to, ze jini lide maji jine nazory a respectovat je......ze pro jine lidi je to velika pocta...ze pro ne je duchovno na vyssim miste nez materialno......Proc kritizovat neco, cemu nerozumite??? Sice v Cesku je ateistu vetsina, ale to je jenom v Cesku. Uzivejte si demokracie a nechte brouka zit... Hezky den vsem.

gogo ( 16. září 2009 22:36 )

Dějiny papežů jsou již od středověku (až na světlé výjimky) dějinami psychopatů a zločinců, kteří mají jimi organizovanými křižáckými válkami na svědomí bezpočet mrtvých na všech kontinentech. O incestech a mnohovládí ani nemluvě. Jen málo králů se jim dovedlo a odvážilo postavit. Ale odvážili se mu postavit i naši husité (za vraždu Jana Husa se dodnes církev katolická ani neomluvila). I francouzská republika v době francouzské revoluce připravila tehdejšímu papežovi horké chvíle... Dnes je bohem Mamon a papež je již spíše anachronismus.... Dnes lidé již nevěří ničemu a nebojí se ničeho. Poprvé v dějinách. A to je myslím si nebezpečný jev ..

smrk ( 16. září 2009 18:50 )

V době kdy je krize, propad našeho hospodářství až do pr...., není na zdravotnictví,není na děti ve školách, není na nic, ale prachy na tohohle strejdu se najdou - my jsme opravdu Kocourkov

jitutu ( 16. září 2009 17:25 )

Take si myslim ze jsou to vyhozene penize,proc se mame na tom podilet i danovi poplatnici to nechapu.At jdou za Cirylem Svobodou ten by mohl prispet a clenove .Nebo proc ho nepozve jina zeme a nasi at tam jedou kdyz ho chteji videt.Kdyz mame tu krizi

Zobrazit celou diskusi