Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vinohradská nemocnice postaví pavilon za 3,6 miliardy!

Autor: David Klempíř - 
21. srpna 2009
08:33

VIDEO: V areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyroste do roku 2013 moderní komplex pavilonů za 3,6 miliardy korun. Nová obří budova má poskytovat specializovanou léčbu pro polovinu Prahy a středních Čech.

Přestěhovat se do ní po dokončení má traumatologická péče. Aby však na její výstavbu bylo dostat peněz, zvažuje nemocnice některé ze stávajících budov pronajmout, nebo prodat.

Technický stav některých budov v areálu nemocnice a někdy i přístrojového vybavení je technologicky již zastaralý, proto se nemocnice rozhodla pro stavbu vskutku obřích rozměrů. „Zásadní a systémová modernizace státních fakultních nemocnic je jednou z našich priorit,“ řekl Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví.

383154:gallery:true:true

Samotná výstavba nového monobloku pavilonů začne 1. července 2010 a hotovo bude na začátku roku 2013. Cena stavby je určena na 3,6 miliardy korun a další miliardu spolkne lékařské vybavení. „Nový pavilon vyřeší většinu problémů, se kterými se léčba a provoz naší nemocnice potýkají. Především roztříštěnost poskytované péče do více než dvaceti pavilonů i jejich zastaralost,“ vysvětlil ředitel nemocnice Marek Zeman. Pod jednou střechou budou chirurgie, plastická chirurgie, neurologie, ortopedie, kardiologie, gynekologie, rehabilitace, onkologie, neurochirurgie, stomatologie, urologie, kardiochirurgie i ARO.

Aby však novostavbu vedení nemocnice částečně zaplatilo, chce některé ze současných budov, které budou za 4 roky opuštěné, prodat nebo pronajmout.

Stavba v číslech:

zahájení stavby 2010
otevření 2013
plocha 80,3 tis. m2
poschodí 11
lůžek 770
z toho lůžek JIP 190
ambulancí 60
sálů 21
heliport 1
výukový sál 1
centrální příjem 1
cena 3,6 mld. Kč

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi