Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stroj jí skalpoval půlku hlavy: Lékaři jí zpět přišili kůži a vlasy

Autor: Vlaďka Hradská, pes - 
10. srpna 2009
12:10

Přežila svou smrt! Hrůzný zážitek má za sebou osmatřicetiletá Romana Kučerová z Mazelova, kterou v drůbežárnách skalpoval stroj na třídění vajec. Mámě čtyřletého Péti zachránili život českobudějovičtí specialisté, kteří těžce zraněnou ženu vrátili do života.

Dnes už je Romana Kučerová v dobré kondici a užívá si každodenní starosti. Tragické okamžiky 22. února, kdy ji jako brigádnici skalpovala třídička vajec, má ale stále v živé paměti.

„Měla jsem vlasy do pasu a ty se mi namotaly na válce. Než kolegyně stačily stroj zastavit došlo k úrazu. Sedm dní jsem byla v kritickém stavu,“ řekla Romana Kučerová. Plastickým chirurgům se podařilo téměř nemožné. Při osmihodinové operaci přišili pacientce dvě velké části skalpované kůže. Jedna z nich se kvůli velké deformaci nepřijala, proto ji lékaři později nahradili svalem ze zad. Po dvou měsících už byla žena v domácí péči.



Úspěšná chirurgická léčba je podle odborníků výjimečná nejen v rámci ČR, ale i celé Evropy. „Nejtěžší bylo rozhodnutí, jestli obě skalpované části replantovat nebo jen jednu, případně jestli vůbec operaci provést. Je to obrovské zatížení pro pacienta a navíc provázené velkou ztrátou krve. Podobné operace se v Česku provádí maximálně jednou do roka,“ řekl primář oddělení plastické chirurgie v Českých Budějovicích Vladimír Mařík.

Romana Kučerová přiznala, že horší než zranění pro ni bylo psychické vyrovnání s úrazem. „Moc mi pomohla rodina, syn Péťa a přátelé. V umělém spánku jsme měla děsivé sny. Pak mi dělalo problém podívat se do zrcadla. Musela jsem vyhledat psychologa. Ale mí nejbližší jsou mi stále oporou. Navíc si teď mnohem více vážím života,“ dodala Romana Kučerová.

Popis úrazu:
Žena přišla o celou týlní, temenní a levou spánkovou část kožního krytu vlasaté části hlavy. Ta byla navíc roztržena na dvě části a odtržena spolu s celým levým ušním boltcem až do oblasti krku.

V čem je operace výjimečná:
Chirurgové cévy sešívali pod mikroskopem jehlou o délce tří milimetrů materiálem, který je pouhým okem neviditelný. Na každé spojení cévy museli použít 6 až 10 stehů. Dalších více než 100 povrchových stehů bylo potřeba k umístění skalpů a následně tkáně doplněné ze zad.

V Česku se podobných operací dosud uskutečnilo pouze několik. První replantace skalpu na světě byla provedena v roce 1976.

tarrica ( 12. srpna 2009 10:01 )

Víte, neštěstí se může stát každému,ať vlastní ,či cizí vinou.Paní přeji hodně sil a zdraví a smekám před týmem lékařů. Když si uvědomíme,že jejich plat je zlomek platu našich politiků...svou práci berou opravdu jako poslání,jinak to ani nejde-tak díky za ně.

paila ( 11. srpna 2009 23:55 )

to je možné, ale bohužel si úraz způbila trochu i vlastní vinou, což jistě ví, mohla si dát např. vlasy do drdolu, do gumičky, mohla toho udělat hodně, ale hold, už se stalo. škoda, že ji nenapadlo, že jí hrozí nebezpečí, přišla o krásné vlasy, ale hlavní je, že je naživu. Je dobře, že o tom psali, snad si dají ostatní holky větší pozor. Přeji ji brzké uzdravení a do budoucna více opatrnosti. I mě je tahle paní sympatická od pohledu.

romule ( 11. srpna 2009 23:35 )

Na Novinkách bylo video, říkala, že zaměstnanci neměli žádné OOPP.....těžko říct, jestli nefasovali nic, nebude si brát přece z domu kulicha. Jinak paní je moc milá a sympatická, držím pěstičky, ať to pořád tak dobře zvládá.

romule ( 11. srpna 2009 23:31 )

Ty jsi fakt k*o*k*o*t. Normální člověk si tohle nemůže ani myslet, natož napsat......

cert ( 11. srpna 2009 16:39 )

Kazdopadne je to hezka zenska.

Zobrazit celou diskusi