Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeptali jsme se za vás: Co dělat, když vás píchne vosa?

Vosa
Vosa  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: šim - 
2. srpna 2009
17:53

„Jak by tady bylo krásně, kdyby nebyly ty děsný vosy,“ říká Rudolf Hrušínský alias Franc v kultovním filmu Slavnosti sněženek. Ta samá věta by se dala použít i na letošní léto. Vosy číhají všude. Na koupalištích, na loukách, u stánků s občerstvením. Co dělat, když vám dá vosa žihadlo?

Někdo vosí bodnutí snáší lépe, pro alergiky takový vosí útok může znamenat boj o život! Co byste měli udělat jako první, bodne-li vás vosa, nebo včela?

Při bodnutí včelou v ráně zůstane žihadlo. Lokalizace místa štípnutí je proto snazší než u bodnutí vosou. Když bodne vosa, žihadlo v ráně nezůstane. Vosa je navíc agresivnější, takže nás jedna vosa může bodnou několikrát. Při prvním bodnutí vosa do rány vypustí jed, při těch dalších již méně.

„Jako první musíme z rány vyndat žihadlo, pokud v ní je. Místo chladíme poléváním studenou vodou nebo ledem. Postačí k tomu i například balíček mražené zeleniny zabalený do ručníku. Je dobré místo potřít fenistilem,“ radí záchranář Bořek Bulíček.

„Když vosa bodne do pusy, do jazyka, rtů, je dobré postiženému podat na cucání kostku ledu na zchlazení. Při bodnutí do hlavy, krku a úst byste vždy měli vyhledat lékaře, nebo alespoň zavolat na tísňovou linku 155, kde vám kvalifikovaný operátor řekne, jak postupovat, popřípadě k vám vyšle auto záchranné služby,“ řekl Blesk.cz Bulíček a zdůraznil, že pro případy bodnutí hmyzem je nutné vždy volat linku 155, nikoli linku 112.

Co když vosa bodne alergika? „Alergici by měli u sebe vždy nosit léky, které dokáží utlumit alergickou reakci. Informovat by je měl jejich lékař,“ řekl Bořek Bulíček s tím, že alergik by měl po bodnutí vosou vždy ihned přivolat lékaře.

Pokud se pacient po píchnutí hmyzem začne cítit malátný, místo bodnutí mu začne natékat, je dýchavičný, vždy je třeba ho posadit, NEPOKLÁDAT, a přivolat lékaře.

terezz15947 ( 6. srpna 2015 22:15 )

 Včera mě píchla vosa,včela nebo co to bylo.. Měla jsem tam ze začatku menší pupínek.. Ale teď mam ruku jak kamen Poradíte mi co mam dělat? Maži si to mastí Ale řekla bych nepomáha!! Nejsem a nikdy jsem nebyla alergická

suchomilka ( 3. srpna 2009 07:52 )

Já má zase silnou alergii na tebe. Vždycky, když si přečtu některý z tvých zmatených příspěvků (tenhle je světlá výjimka), plných gramatických chyb, tak na mě jdou mrákoty

lo2f ( 2. srpna 2009 21:41 )

Uspokojí to moji touhu po odplatě.

Slavek ( 2. srpna 2009 19:54 )

Věř! A víra Tvá tě uzdraví! a presne na tech "babskejch radach" se tohle rceni dokazuje.

hani ( 2. srpna 2009 19:49 )

Taky kdy kousne komar dobre trit suli. Svrbeni za dva-trikrat zmizi. Sul ucinkuje moc dobre, lekuv ne potrebujete. Nebo nalozit jako obklad na 5-10 minut. Mam silnu alergie na komari a vosy - sul jediny moje leky!!!

Zobrazit celou diskusi