Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eduard Janota chce zvýšit daně! Podaří se mu to?

Eduard Janota
Eduard Janota  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Karolina Brožová - 
29. července 2009
10:36

Další útok hospodářské krize na naše peněženky! Schodek státního rozpočtu na příští rok se podle nejnovějších odhadů vyšplhá až na 209 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota proto chce zvýšit DPH. Stát tím chce zalepit dluhy.

Ačkoliv se celá ODS proti tomuto návrhu bouří, scénář je již předem jasný... Schodek státního rozpočtu na příští rok šplhá k hrozivým číslům, Česká republika by měla být v minusu 209 miliard korun! A toto číslo je potřeba stůj co stůj snížit na minimum...

Zvýšení daně z přidané hodnoty, tedy DPH by mohlo pomoci schodek snížit, ale prý nijak výrazně. Ekonom Jan Bureš z Poštovní spořitelny říká: „Záleží na tom, zda bude DPH zvýšena u všeho, či jen u některého zboží...“

Janota dokonce uvažuje i o snížení podpory sociálně slabším, a to až na úroveň z roku 2006. Ministr se snaží najít úspory i jinde. Již před časem navrhoval zmrazit platy státních úředníků a snížit výdaje za provoz ministerstev.

S tím souhlasí i prezident Václav Klaus: „Já myslím, že nezbývá v dnešní době než volit něco jako – použiji neoficiální termín – paušální řešení,“ zdůraznil prezident. Všechna ministerstva by podle něj měla snížit své výdaje o několik procent.

Jak bude rozpočet v příštím roce vypadat a na kolik to daňoví poplatníci nakonec pocítí, to se uvidí až po říjnových předčasných volbách... Nyní má ministr financí Janota čas do 17. srpna, aby připravil své návrhy. O nich by měla vláda rozhodnout 24. srpna.

gordon ( 29. července 2009 22:28 )

vymýšlí se vymyšlené.Daňový systém usa se nepřijme,protože by se museli páni uskrovnit.Stejně jako si neodhlasují částečné zrušení imunity.Když se má rozhodnout o kočovných rumunech,nikdo se k tomu nemá.Raději všechny škody i zdravotní náklady zaplatí stát a nám blbečkům zvednou daně,protože se takto prohospodaří co se dá.Za co pak berou peníze?A to velké peníze.Kočovníci mají spz na autech z celé Evropy,ale nevědí,že existují zákony a že se platí nejen za ubytování,ale i zdravotní pojištění,případně platba nemocnici.A MODLIT SE MOHOU VŠUDE NA SVĚTĚ,NEJEN V ČESKU.

karlos ( 29. července 2009 14:40 )

Opsat daňový systém USA.Pregresivní daň,kdo nechce ať se stěhuje,ale i s firmou.Kdo tu neplatí daňě,tak tu nemůže využívat sociální a zdravotní síť.Důchod žádný.Zrušit veškeré prebendy úředníků,/auta,diety,13 platy,atd/i poslanců.Zrušit paušály.Veškeré náklady poslanců,ministrů i jejich podřízených dokladovat.Vést knihy jízd a všichni i podnikatelé si platit ze svého platu dopravu do kanceláří,na dovolenou,na chaty a ne ještě po státu požadovat vrácení DPH.Každý zaměstnanec si musí platit soukromé věci sám ze svého a nevidím důvod proč ne i všichni ostatní.To nemluvím o spotřebě mobilů,PC,vybavení nábytkem ,foťáky,tiskárny,barvy,papír,obálky,poštovné atd.A ještě zpět DPH od státu.Kdyby nahoře uvažovali a nešli na ruku jen jedné vrstvě obyvatel,kteří neví co to je nedostatek a ještě mají radost jak ten stát odírají o peníze,tak je rozpočet naplněn a ještě zbyde.

natika ( 29. července 2009 13:37 )

Radči at sobě všychní u "koryt" snižeji výplaty a přispěvky! To bude větši uspora!

natika ( 29. července 2009 13:36 )

Radči at sobě všychní u "koryt" snižeji výplaty a přispěvky! To bude větši uspora!

komarius ( 29. července 2009 13:14 )

Proč není diskuse k článku,jak nám putují po chráněných oblastech cikáni???

Zobrazit celou diskusi