Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavraždili jí dceru, v hlavě už si ji nevybaví

Autor: Jana Chmelíková - 
19. července 2009
05:00

Šok, apatie, neschopnost uvědomit si realitu. Lítost, stesk, opuštěnost, vztek a také bezmoc. Všechny tyto pocity prožívá už rok Magdalena Vonková (45), které přesně před rokem v Irsku zavraždili dceru Nicolu († 19).

Vrahem byl Nicolin bývalý kolega z práce. Magdalena je už rok v péči psychiatrů, protože se ze smrti své dcery stále nemůže vzpamatovat. Všechen ten smutek a beznaděj ji dokonce přivedly i do nemocnice s podezřením na infarkt.

„Nicola byla hrozně hodná holka. Pořád chtěla pomáhat, už v šestnácti sehnala prvního sponzora pro dětský domov,“ vzpomíná na svou, nyní přesně rok mrtvou, dceru její matka. „A nakonec na to i doplatila. Vrah ji zabil kvůli závisti a penězům,“ je si motivem činu téměř jistá.

Vždycky byl divnej

Na jaře 2007 byl Nicolin bývalý kolega z práce a budoucí vrah Jakub F. (24) bez prostředků, a tak ho Nicola nechala bydlet u nich doma. „Vždycky mi připadal divnej. Třeba když jsme večeřeli, nikdy nejedl s námi u stolu. Nicola mu nosila jídlo do pokoje. Prý se styděl,“ vypráví s trpkostí v hlase Magda.

Po týdnu se beze slova sbalil a zmizel. Za nějakou dobu ale začal chodit na návštěvy zase. Nicola tehdy neodmaturovala z angličtiny, a tak se rozhodla odjet za Mikem, rodinným přítelem, kterého znala od svých pěti let, do Irska. Mike je už několik let nevidomý, a tak si řekla, že spojí příjemné s užitečným a aspoň se v Irsku naučí pořádně anglicky.

„Mike tehdy zrovna přijel do Čech, já byla na dovolené a Nicola tu s Mikem zůstala. Tehdy přišel Jakub F., že potřebuje 50 tisíc na rozjetí internetových novin. Mike muje půjčil,“ pokračuje Magdalena v bolestném příběhu.

Jenže F. se k vracení peněz neměl, místo toho Nicole i Mikovi na internetu vyhrožoval. „Když loni na jaře Mike s Nicolou přijeli z Irska pro vodicího psa, kterého mu Nicola na dálku v Čechách sehnala, Jakub F. si je našel a chtěl zase půjčit. Mike řekl, že mu nic nedá. Nicola proto navrhla, ať jede s nimi do Irska, že může dlužné peníze odpracovat na zahradě. Že aspoň budou mít nejkrásnější zahradu široko daleko,“ říká Magda a odmlčuje se. Jakub F. do Irska přijel, ale na zahradě nakonec udělal jen jedinou věc...

Poslední cigareta

Když 21. července 2008 v podvečer Nicola vyšla před dům na cigaretu, vyšel Jakub F. za ní a asi úplně bez varování se po ní vrhl a uškrtil ji. „On si podle mě myslel, že Nicola Mikovi zakazuje půjčit mu další peníze,“ říká ztěžka Magda.

Té dceřinu smrt přijela oznámit policie. Odjela i se synem rychle do Irska, kde bydlela u Mika. „Bylo to hrozný. Každý den jsem musela kolem dveří, před kterými ji zabil. Identifikaci bych nezvládla. Šel tam můj expřítel, který je také Ir,“ vypráví potichu. „V Irsku byli všichni moc milí. Starali se o mě, i na policii jsem si připadala jako v rodině. Kontrolovali mě, jestli jím nebo něco nepotřebuju... O to horší byl návrat do Čech. To bylo peklo. Všichni sousedi už věděli, co se stalo. Ale vyhýbali se mi, nezdravili mě. Až na pár výjimek a těm jsem za to moc vděčná,“ pokračuje ve vyprávění nejkrutějších okamžiků ve svém životě ztrápená žena.

„Nicole v Irsku na rozloučenou uspořádali malou mši, to mě hrozně dojalo.“ říká Magda. Ta se po smrti své dcery zhroutila a dodnes je v péči lékařů.

Opora v rodině

Oporou se Magdě stal kromě jejího partnera také starší syn Honza s manželkou Kateřinou. „Vztah s Honzou se změnil, jsme si blíž. Dětem jsem říkávala, že se musí mít rádi, protože až já tu nebudu, budou mít sebe. A vidíte, všechno je jinak,“ říká rezignovaně Magdalena.

„Co Nicola umřela, hrozně jsem zhubla. Pořád bych jen koukala do prázdna a kouřila. Jediné, co mě donutí jít ven, jsou naši dva psi. I byt se chystám konečně prodat,“ vypráví.

Když je sama doma, kolem Nicolina pokoje jen rychle proklouzne, ani na fotky se dívat nemůže. „V hlavě už si ji nevybavím. Noční můry, kdy se mi Nicola zjevovala jako mumie nebo jako živá, už jsou naštěstí pryč,“ přiznává posmutněle. A dodává, jak zvláštní roli v celém příběhu hrají data. „Nicola umřela 21. července. Ve stejný den, kdy má Honza narozeniny. Na můj svátek, tedy o den později, jsem se to dozvěděla. A na Nicolin svátek byl Jakub F. obviněn z vraždy,“ zamýšlí se.

Co bude dál? Není nic horšího, než když matka stojí nad hrobem dítěte. A Magdalena ví, o čem mluví. „Po Nicolině smrti jsem mluvila s buddhistickým mnichem a ten mi říkal, že duše zemřelých se po šest týdnů vrací na místo, kde zemřela jejich těla. Když jsem pak byla u Mika v Irsku, v noci jsem šla do kuchyně, a tam se v zámku najednou rozkývaly klíče. Volala jsem na Honzu, ať rychle přijde, jestli to vidí taky. A viděl,“ vypráví Magda rozechvěle.

Od té doby hledá únik ve víře a léčitelství. Se snachou byla i u kartářky. „Ta mi řekla, že tam Jakub F. jel s úmyslem Nicolu zabít a že spáchá sebevraždu, že je to slaboch. Uvidíme, jestli se proroctví vyplní,“ uzavírá smutné vyprávění. „Taky se chystám na dálku adoptovat indickou holčičku. Ať mám ještě jednu dceru,“ usmívá se trochu Magda.

Jakub F. je momentálně v irské vazbě obviněn z vraždy. Soud měl proběhnout letos na jaře, nakonec byl ale ještě o rok odročen. Hrozí mu trest doživotí.

zuzkabombic ( 20. července 2009 22:14 )

nesudte jaka byla...neznali ste ji..já jo, a bylo to hodna holka anebyla blba a podobne..jen chtela poamhat...

andrae ( 19. července 2009 05:40 )

Nejhorsi pro matku je, kdyz ji zemre dite, driv nez ona. Nejhorsi pro dite je, cpat mu do hlavy, ze musi milovat sveho sourozence, protoze az rodic zemre, nikoho jineho mit nebude.Blabol, ktery me stal mnoho sil.

Zobrazit celou diskusi