Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Švédové: Kanaďani do EU pouze s vízy!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, val - 
15. července 2009
14:48

Švédové s námi drží! Nejprve od nás začátkem července převzali předsednictví EU a teď se za nás postavili! Uvažují o zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie. Reagovali tak na kanadské rozhodnutí opětovně zavést víza pro české občany.

"Jakožto předsednická země EU jsme nakloněni reciprocitě. Podání návrhu ale přísluší Evropské komisi, protože ta má mechanismus reciprocity na starosti," řekl švédský ministr pro přistěhovalectví Tobias Billström.

Komise ve středu ale dala ve Štrasburku jasně najevo, že s rozhodnutím nebude spěchat. Její předseda José Manuel Barroso na zasedání Evropského parlamentu řekl, že zprávu, ve které bude reagovat na zavedení kanadských víz pro české občany, vydá komise asi v září.

Letiště Ruzyně: Cestující do Kanady víza zaskočila!

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt prohlásil, že Kanada dopředu neuvědomila švédské předsednictví, že hodlá pro Čechy víza zavést. "Ne, pokud já vím," řekl Reinfeldt.

Dále švédský premiér řekl: "V EU vždy držíme při sobě, ale musíme samozřejmě nejdřív zjistit, co se vlastně stalo a jaké jsou názory jak Kanaďanů, tak Čechů".

"Všech sedmadvacet členů EU by mělo Kanadě zavést víza, protože Kanada zavedla vízovou povinnost pro české občany," řekl švédský ministr pro migraci Tobias Billström.

Vážnost zavedení víz pro české občany jen potvrdil případ rómské žadatelky Žanety Gananové, které skinheadi vyřezali do zad hákový kříž. Ta ale údajně není Češkou. zprávu přinesl server idnes.cz.

Důkaz násilí páchaného na Romech v ČR Důkaz násilí páchaného na Romech v ČR | cbcnews.ca


"Jestli toto není dost přesvědčivé, tak už nevím," řekl torontský právník českých azylantů Max Berger, který poukazuje na rasově motivované násilí, které Romy vyhání z Česka a stojí za znovuzavedením kanadských víz.

scud911 ( 15. července 2009 21:23 )

Ze 27 zemí se postaví za nás jediná a to švédové hmmm výtejte v EU, proč tam tedy jseme ?? Němci nás donahá svlékají volnost cestování Co se týče těch cikánu je fakt, že jich je tu moc nejsem rasista, ale musím pracovat platit daně a když jsem bez práce nedostanu ani podporu příjde cikán a má hned rovnou invalidní důchod ve 22 letech??? Na děti pobírají víc proto šukají jak myši a v tom všem je stát poporuje jinak je to diskriminace hmmm a co my češi ??? Stát dělá z čr spíše RR (romská republika) Máš problém s cikánem fajn bráníš se dáš mu pěstí jde na flojdy a je to hned utok s rasovím podnětem.A když cikán někoho zmlátí je to v pořádku... A to mluvím zvlastní zkušenosti, když mě před policejní služebnou zmlátilo 12 cikánů a policajti jen koukali z okna. Jen proto, že jsem bránil holku před cikánem v ruce s nožem co jí chtěl okrást. Takže já napadl cikána s rasistickým podnětem tahaničky po policii a když mě 12 cikánů zmláti před služebnou policie je to v pořádku.... Je dobře že tu jsou lidi co ty cikány vyhání je to havět....

alzbeta59 ( 15. července 2009 17:50 )

kdyz uz jsou tak svedove rozhorceni nad tim ze Kanada dala visa, tak at si Svedsko vezne aspon 400 000 ceskym romu k sobe a da jim svedske obcanstvi, socialni podpory, byty a celkove at se o ne stara. Kanada tim padem bude moct zrusit visa pro Cesko

Zobrazit celou diskusi