Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Katrin (17): Modelkou budu i se zlomenou páteří

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, jch - 
28. června 2009
05:00

Když Katrin Burgess (17) jela letos v lednu autem domů, určitě ji nenapadlo, že jí ten večer změní život. Měla teprve pět měsíců podepsanou smlouvu v modelingové agentuře, těšila se, že se stane policejní důstojnicí. Jenže přišla autonehoda.

Diagnóza? Zlomená páteř a krk, levá noha, pánev a několik žeber. Plus propíchnuté plíce. Přesto přežila. Katrinino tělo teď drží pohromadě jedenáct kovových prutů, šroubů a kolíků.

Štíhlá postava, zdravím kypící tvář, dlouhé lesklé vlasy. Všechny tyto atributy Katrin Burgess předurčovaly k tomu, aby se stala modelkou. Teprve na podzim podepsala smlouvu v modelingové agentuře. Pak se ale vracela domů, do městečka Weymouth v Dorsetu na jižním pobřeží Anglie. Její auto tehdy sjelo do příkopu a nezbylo z něj nic než hromada plechu. Zlomila si páteř, měla propíchnuté obě plíce, zlomený krk, pánev, levou nohu a několik žeber. Jak potvrdili i lékaři v Tautonské nemocnici, kde byla Katrin operována, měla opravdu velké štěstí. Verdikt byl ale krutý: Možná už nikdy nebude chodit.



Povedlo se
Statečná dívka se postupně podrobila několika operacím, při nichž jí lékaři tělo vyspravili jedenácti kovovými pruty, šrouby a kolíky. Zákrok nebyl bez rizik – Katrin hrozilo ochrnutí, nebo dokonce i smrt. Bez operace by se ale nemohla hýbat. „Z operace jsem měla opravdu strach. Ale nic jiného mi nezbylo. Kdybych ji nepodstoupila, nehýbala bych se a to by už nebyl žádný život, jen přežívání,“ vypráví dnes už zdravá Katrin.

Lékaři jí hned po nehodě vložili ocelový prut od kyčle až po koleno, aby napravili zlomenou levou nohu. Prut navíc zajistili čtyřmi titanovými kolíky. Nejriskantnější operace ale přišla až o týden později. Tehdy doktoři Katrin rozřízli celá záda, aby do páteře mohli vložit šest svislých kovových prutů dlouhých jako Katrinina záda. Páteř tak konečně měla podporu a držela tak, jak má. O další týden později lékaři vložili titanový šroub do horní části páteře, aby pomohli i zlomenému krku.

Konečně ucítila nohy
„Když jsem se probudila, připadala jsem si hrozně zvláštně,“ vzpomíná na první okamžiky po operaci Katrin. „Celý krk jsem najednou měla takový divný, nemohla jsem v některých polohách dokonce ani sedět,“ pokračuje. „Zdaleka nejúžasnější pocit jsem ale zažila, když jsem konečně ucítila také nohy. Z postele jsem vstala pouhý den po poslední operaci a první kroky jsem si opravdu užila, i když jsem v posteli strávila vlastně jen tři týdny. Co to je oproti proleženému zbytku života, který by mě bez operace dost možná čekal,“ uzavírá.

Návrat k modelingu?
Lékaři provedli operaci tak šikovně, že přítomnost výztužných tyčí objeví snad jen detektory kovů na letišti. Pět měsíců po autonehodě je na tom Katrin zdravotně tak, že už ani nepotřebuje léky proti bolesti. Nehoda jí ale zkazila životní sen stát se policejním důstojníkem. „Vzhledem k tomu, jak byla záda poškozena, už se asi nikdy nedostanu do takové kondičky, abych zvládla všechny náročné testy. Začala jsem ale zvažovat, že se stanu ošetřovatelkou. Sama jsem jejich pomoc hodně potřebovala a mohla bych ji tak vrátit dalším,“ přemýšlí Katrin nahlas.

V současné době se ale věnuje práci v Londýnské módní agentuře, jejíž majitelé si všimli její fotografie po nehodě v novinách a chtějí teď využít potenciál uzdravené modelky, která málem přišla o život.

seth ( 28. června 2009 22:12 )

ešte že sa to stalo tam kde sa to stalo, keby sa vyburala na Slovensku tak by už ani nežila, nie to ešte chodila. Môžme jej len priať veľa úspechov. Inak ta jazva na chrbte nevyzerá až tak zle, ale ako modelke jej môže trocha sťažiť život.

siroky11 ( 28. června 2009 05:48 )

Taková pěkná holka a už takovéto potíže. Moc bych jí přál, aby je překonala a dosáhla na své cíle!

Zobrazit celou diskusi