Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Konec diskriminace v Čechách?

Obtěžování v práci
Obtěžování v práci  (Autor: scom)
Autor: Renata Vyšínová - 
22. června 2009
10:06

"Jo tak vy máte děti, hmmm, teď vidím, že to místo je stejně už obsazené." Kolikrát touhle větou skončil do té chvíle velmi slibný pracovní pohovor. Bylo to k naštvání, ale nedalo se celkem nic dělat. Teď už by se to stávat nemělo - a pokud ano, můžete se bránit.

Již během pár týdnů by měl začít platit nový anitidiskriminační zákon, který země EU už znají. Zákon by měl pomoci těm, kteří jsou diskriminováni kvůli barvě pleti, věku, vyznání, politické příslušnosti, zdravotnímu handicapu nebo třeba právě proto, že mají děti. Pomůže také lidem, kteří jsou jakkoli obtěžováni, nebo zažili velice nepříjemné sexuální "harašení".

Nesmíte trpět, protože jste "jiní"

Pokuta bude hrozit například zaměstnavateli, který odmítne přijmout matku malých dětí nebo diabetika. To platí ale jen v zaměstnání nebo při jeho hledání. Zákon brání diskriminaci i ve zdravotnictví, vzdělání, ubytování nebo službách. Už by se tedy nemělo stávat, že hostinský vpustí do sálu jen vybrané hosty nebo škola rozdělí žáky do tříd podle barvy pleti.

Kdo pomůže?

Pokud nějakou diskriminaci zažijete na vlastní kůži a necítíte se odškodněni omluvou, máte právo i na náhradu újmy v penězích. Zda to tak bude a kolik nakonec dostanete, to určí až soud, na který se musíte obrátit. V případě soudního jednání je na zaměstnavateli nebo tom, kdo vám ublížil, aby dokázal, že tak neučinil. "Pokud dnes pošlete kolegu k soudu za to, že vás sexuálně obtěžoval, musí on dokázat, že to tak není. V případě diskriminace to bude stejné - tak je to i v zemích EU," potvrzuje právník Mgr. Patrik Šorf. V tom budou mít žalovaní opravdu složitou pozici.

Skončit u soudu je ale až poslední řešení. Například v případě sexuálního obtěžování na pracovišti byste měli nejprve informovat přímého nadřízeného a požádat, aby sjednal nápravu, obrátit se můžete na odbory a pokud ani to nepomůže, pak na inspektorát práce. "Ročně řešíme několik desítek případů nerovného zacházení na pracovišti. Problém ale je vše dokázat. Pokud nejsou písemné důkazy - jako například při platovém znevýhodnění, pak je to problematické. Stejné potíže s dokazováním bude jistě mít i soud. Svědci mlčí, nebo každý říká něco jiného, jde o velmi emotivní případy..., " upozorňuje ing. Alena Švecová z Oblastního inspektorátu práce hlavního města Prahy. Druhy diskriminace podle zákona:

Přímá

Situace, kdy se s vámi zacházelo méně příznivě, než by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci jen pro váš věk, barvu pleti, politickou příslušnost a podobně.

Nepřímá

Jednání, které vás znevýhodňuje či zvýhodňuje fyzickou osobu vůči jiné - opět z důvodů věku, zdraví....

Obtěžování

Nevítané, nevhodné nebo urážlivé jednání, které u vás působí snížení důstojnosti nebo vede k vytváření nepřátelského, ponižujícího nebo zneklidňujícího prostředí.

Sexuální obtěžování

Jakákoliv forma nežádoucího ústního nebo jiného než ústního projevu sexuální povahy. Jak postupovat při jakékoli diskriminaci · Obraťte se na přímého nadřízeného, jsou-li ve společnosti odbory, tak na ně · Pokud se situace nezmění, upozorněte inspektorát práce · Poslední možností je soud, který ovšem musí prokázat, že žaloba je oprávněná. Jde často o složitý a emotivně vypjatý proces.

 

raklo ( 22. června 2009 11:11 )

Vážený pane Rezak, jste asi úplně zasažen slepostí, když mluvíte o pozitivní diskriminaci. Neznáte pojem, ale do té pomocné by jste měl být asi umístěn vy. Názory burana jsou názory burana. Přihlaste se do Dělnické strany tam vaše názory uvítají a soudě podle Vaší inteligence by jste tam asi zapadl hotový "vlastenec".

slavka ( 22. června 2009 10:37 )

Pane, obávám se, že si plete vyjádření vlastního názoru s ventilováním hluboké vnitřní frustrace

Zobrazit celou diskusi