Matuška byl na kyslíku a prožíval tři kritické dny. Své jarní koncertování v Čechách nezrušil. Na jaře 2000 vstoupil Matuška v Česku do Síně slávy. Jenže léto už tak příjemné nebylo.

Matuškovým přechodným bydlištěm se od 21. července stala motolská nemocnice. Perforace tlustého střeva ohrozila jeho život. V prvním srpnovém týdnu byl operován znovu.

„Naštěstí jsem tam měl Olinku i Waldíka. Doktoři se mě báli: Neblbněte, kdyby se vám něco stalo, lidi by nás roztrhali,“ říkal Matuška po propuštění.

Rok 2002: Mega párty k sedmdesátinám v Lucerně. Čtyři dny po oslavě však Waldemara dopravili znovu do Motola. Ve čtyřicetistupňových horečkách. Přednosta motolské chirurgické kliniky profesor Jiří Hoch Waldovi už v roce 2000 kladl na srdce: Nezapomínat na pravidelné roční prohlídky! Walda na rady trochu pozapomněl.

V roce 2003 mu v Los Angeles zjistili na střevě polyp. Operace však nedopadla nejlíp a při zákroku mu nechtěně prorazili střevo. O tom však Walda s Olinkou chtěli pomlčet. Nebyli z těch, kteří by si stěžovali na americké zdravotnictví.