Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Svobodná Evropa se stěhuje: Z centra Prahy zmizí zábrany

Stará budova rádia Svobodná Evropa
Stará budova rádia Svobodná Evropa  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
1. června 2009
10:10

V pondělí začnou dělníci odstraňovat betonové zábrany objektu Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) nad Václavským náměstím v centru Prahy. Rádio se přesouvá do nové budovy na pražském Hagiboru.

Betonové bloky byly u budovy bývalého Federálního shromáždění umístěny po teroristických útocích na cíle v USA v roce 2001. Oficiálního odstraňování betonových bloků se zúčastní pražský primátor Pavel Bém, bývalý premiér Mirek Topolánek nebo ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zábrany v současné době ohrazují celou budovu rádia. Jejich odstraňování bude trvat několik týdnů, magistrát počítá také s opravou silnice a chodníků a s úpravou zeleně.

Objekt bývalého Federálního shromáždění převezme Národní muzeum, přestěhovat tam chce celou administrativu muzea, příruční depozitář pro studovnu a pracovny odborných pracovníků muzea. Budou se tam také konat krátkodobé výstavy. Sbírky zůstanou v historické budově Národního muzea.

akrapaz ( 1. června 2009 15:04 )

Naprostý souhlas! Tu pitomost mohli vymyslet jedině komanči. Nejlíp by bylo i tu architektonickou barabiznu Svobodné Evropy srovnat se zemí - budova Smetanova divadla by aspoň tam vynikla.

djaba ( 1. června 2009 15:02 )

Ano , soudruzi měli geniální nápady a nejen v Praze . Horší ale je , že to nejde napravit .

siroky11 ( 1. června 2009 10:28 )

oprava: cymyslí = vymyslí, omlouvám se!

siroky11 ( 1. června 2009 10:27 )

Oni si Ti naši "chytrolíni" později zase něco cymyslí a budou to dávat zpátky.Co takhle třeba "Rádio Svobodná Palestina"??? No a opět můžeme rýpat do druhých!

Zobrazit celou diskusi