Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paroubek a Topolánek zřejmě podpoří novou vládu

Paroubek s Topolánkem
Paroubek s Topolánkem  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
31. května 2009
14:20

Předseda ČSSD Jiří Paroubek soudí, že jeho strana podpoří programové prohlášení úřednické vlády, i když tam podle něj několik témat chybí. Šéf ODS Mirek Topolánek zřejmě také důvěru vládě příští neděli vysloví.

Připustil ovšem současně, že hlasování pro ODS nebude jednoduché kvůli některým výrokům ministra vnitra Martina Peciny, které prý byly "za hranou". Topolánek dodal, že bude velmi složitě vysvětlovat poslancům ODS, aby důvěru kabinetu vyslovili. Předsedové dvou nejsilnějších stran to dnes řekli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.



"Já pro stabilitu v zemi...důvěru zřejmě vyslovím," uvedl Topolánek. Paroubek řekl, že k hlasování o důvěře kabinetu Jana Fischera bude "přistupovat vlídně". Podle Paroubka je naprostá většina bodů v programu vlády přijatelná. Připouští ale, že je tam "možná několik věcí", s nimiž poslanci ČSSD nesouhlasí. Jde podle něj například o závazek upravit státní rozpočet na rok 2009 a závazek k reformě policie.

ČSSD už před časem zveřejnila 27 bodů, na jejichž základě je připravena podpořit přechodný kabinet. "Není tam několik věcí z těch 27 bodů. My máme zájem se dohodnout a určitě budeme o věcech jednat," okomentoval programové prohlášení Paroubek.

Topolánek uvedl, že úřednická vláda, která dovede zemi k podzimním předčasným volbám, je určitý prvek stability. Topolánek uvítal, že obsahuje například závazek dokončit předsednictví či protikrizová opatření. Programové prohlášení bývalý premiér koaliční vlády podpoří, vadily mu ale výroky Peciny, které prý "byly za hranou".

Pecina, blízký ČSSD, například v poslední době hovořil o tom, že vajíčkové útoky na Paroubka během předvolebních mítinků jsou "nacistické napadání".

"Já nemám nějaké další výhrady, spousta věcí tam chybí, ale beru prostě tu krátkost mandátu a určitou střízlivost toho programového prohlášení," dodal Topolánek k předloženému textu prohlášení.

Úřednická překlenovací vláda předala svoje prohlášení poslancům v pátek. O důvěře bude sněmovna hlasovat na konci příštího týdne po skončení evropských voleb. Aby vláda získala důvěru, potřebuje příští neděli získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

dzery44 ( 31. května 2009 18:33 )

Chtělo aby se tak zachovalo více lidí a utřeli by čenich.

bobina ( 31. května 2009 17:56 )

ale je jim to houby platné!Uvidíme po volbách,kdo z těch dvou se bude smát nejvíce! Oba dva jsou namistrovaní,oba dva si dělají čáku na premiérské křeslo a u Paroubka se obávám,aby nedopadl tvrdě na zadek,protože se mi zdá,že si je až moc jist svým vítězstvím! Nebudu volit ani jednoho,dám možnost jiné straně,tito dva jsou již moc okoukaní a čitelní!

gogo ( 31. května 2009 15:56 )

No nic jiného jim také nezbývá ! Jinak by pro podzimní volby zbývala jediná strana...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa