Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědkové Jehovovi už v Rakousku nejsou sektou

svědkové jehovovy
svědkové jehovovy  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, oj - 
7. května 2009
16:51

Svědkové Jehovovi patří v Rakousku od nynějška ke státem uznávaným náboženským společnostem. Ve čtvrtek to sdělilo tamní ministerstvo kultury. K jehovistům se v alpské republice hlásí asi 20.000 lidí.

O uznání zde jako křesťanská skupina, která bývá považována za sektu, jehovisté usilovali od roku 1978.

Svou žádost o státní uznání rakouští jehovisté zdůvodnili tím, že díky němu získají na veřejnosti jasné právní postavení. Umožní jim mimo jiné nabízet náboženskou výuku ve školách.

Náboženskou společnost Svědků Jehovových v roce 1884 založil Ch. T. Russell. Nyní má po světě miliony přívrženců. Jehovisté se považují za jediné skutečné křesťany, ostatní je naopak označují za sektu. Známi jsou hlavně díky své horlivé misijní a "náborové" činnosti. Na veřejnosti nabízejí své tiskoviny Strážná věž a Probuďte se!. Očekávají brzký konec světa, odmítají transfuzi či vojenskou službu, neslaví Vánoce.

Podmínkou pro státní uznání v Rakousku je například minimální počet členů. Mělo by jich být aspoň 16.000. Společenství musí také fungovat určitý čas, a to nejméně deset let. Mělo by mít i "pozitivní postoj ke státu a společnosti" a své peníze využívat k náboženským či osvětovým a dobročinným účelům. Podle rakouského ministerstva kultury jehovisti tato kritéria splňují.

V Česku patří Svědkové Jehovovi ke státem uznávaným náboženským společenstvím už od září 1993. Jako náboženská společnost byli registrováni už v roce 1934 v tehdejším Československu. Za nacistické okupace a za socialismu byli rozpuštěni a pronásledováni. O registraci požádali hned po pádu železné opony v roce 1990. Při posledním sčítání lidu v roce 2001 se k této náboženské společnosti přihlásilo přes 23.000 lidí.
.

gogo ( 8. května 2009 12:13 )

Kromě bezcharakterních, prolhaných a jen na své koryto myslících politiků, zde ještě pobíhá řada blouznivců našich hor ! Je známa celá řada případů, kdy různé sekty u nás legálně působících způsobily nezměrné rodinné tragedie, ale přesto vesele a beztrestně ohlupují a okrádají lidi dál. Přitom se jim samozřejmě nejedná o žádné jimi na oko hlásané ideály, ale jen a jen o peníze...

Zobrazit celou diskusi