Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tatiana: Prsa jí zvětšili jejím tukem!

Autor: Marta Ostricová - 
3. května 2009
05:00

Větší prsa a bez silikonových implantátů? Přesně to už brzy umožní nová metoda! První ženou, která ve střední Evropě tento zákrok podstoupila, je Tatiana ze slovenské Revúce. Čtyřiadvacetiletá žena dlouho toužila po plnějším poprsí. Teď ho má, a to hned o dvě čísla větší.

Za pět hodin, bez skalpelu, narkózy a umělých silikonů. Na zvětšení použili lékaři její vlastní tuk. Nová prsa za 10 000 eur navíc dostala gratis.

Při výběru Tatiany (24) hrálo roli i jejích pár kilogramů navíc, aby bylo z čeho odsát tuk, který potom lékaři aplikují do prsou společně s kmenovými buňkami.

Touha a obavy

Důvodem, proč se Tatiana rozhodla pro operaci, byla její malá a nesouměrná prsa. Svoji úlohu zřejmě sehrál i partner. „Často jsme se spolu bavili, že si je dám zvětšit, ale až po dítěti,“ prozrazuje studentka pedagogické fakulty.

„Líbí se mi větší prsa. Dekolt vypadá lépe ve večerní róbě i v plavkách. Ale přiznávám, že určité obavy jsem před operací měla,“ dodává. Dobrou zprávou pro ni i pro další ženy je, že přesun tukové tkáně ze spodních partií nahoru neohrozí případné těhotenství ani kojení. Tuková tkáň se totiž vstřikuje pod a nad prsní sval.

Žádné jizvy

Po celou dobu operace, která trvala asi čtyři hodiny, byla Tatiana při vědomí. Specialista plastické chirurgie MUDr. Martin Šimkanin, který zákrok dělal, použil jen lokální anestezi. Odsátý tuk z problémových partií těla rozdělili v laboratoři na dvě části. Z tukových buněk extrahovali kmenové buňky, druhou část zbavili nevhodných součástí, jako jsou balastní látky, krvinky nebo vazivová vlákna.

15:15 HOD: Na závěr pacientce stáhnou místa, odkud se bral tuk 15:15 HOD: Na závěr pacientce stáhnou místa, odkud se bral tuk | vLADO bENKO, mEDICOM vip

„Tato speciální směs vlastních a kmenových tukových buněk se postupně napouští do prsou prostřednictvím kanyly, která je jen o něco silnější než jehla. Při zákroku se dají prsa zvětšit jen o dvě velikosti. Jestliže mají být větší, je třeba zákrok opakovat.“ Říká Martin Šimkanin. „Místo vpichu se zahojí, aniž by vznikla jizva.“

Prsa jako vlastní

To, co následuje potom, je převratné. „Napuštěná tuková tkáň se stane přirozenou součástí prsou. Díky kmenovým buňkám má vlastní cévní zásobování na rozdíl od umělých implantátů, které zůstávají v těle ženy cizím tělesem,“ vysvětluje Šimkanin. Tatiana během celé operace mluvila s lékařem a jeho výkony kontrolovala v zrcadle.

„Cítila jsem jen malé štípání. Nebylo to nic hrozného, ale jsem trochu unavená,“ svěřila se po zákroku. Přesto se usmívá a s výsledkem operace je očividně spokojená. Po zákroku by měla odpočívat dva až tři dny, hlavně kvůli tumescenční liposukci. Samotné odebrání tuku je totiž náročnější než zvětšení prsou. Ale klidně by mohla jít druhý den do školy. Vyhýbat se zatím musí jen namáhavé práci, sportu a ležení na břichu.

Silikony, nebo tuk?

V současnosti využívá silikonové implantáty 99 % žen. V USA si je ale dá ročně odstranit až 50 tisíc žen. Důvodem jsou deformace implantátu, jeho prasknutí nebo zatvrdnutí... Tohle všechno při zvětšování prsou kmenovými buňkami nehrozí. Prsa působí přirozeně a jsou měkká. Dokonce ani obavy z toho, zda nová tuková tkáň nemůže ovlivnit výsledky na mamografu, nejsou podle předních amerických plastických chirurgů opodstatněné.

„Rizika jsou zanedbatelná, operace není náročná,“ tvrdí dr. Eric Daniels z USA, který byl členem týmu při zvětšování Tatianina poprsí. Celkem se zatím ve světě uskutečnilo 300 operací tohoto druhu. Šanci mají i ženy, které podstoupily onkologické operace a mají prsa zdeformovaná.

Pomocí nové metody se dají vytvarovat, zrekonstruovat, případně vytvořit zcela nová. Tukové buňky se stávají součástí těla. Jejich objem neklesá ani při mírném zhubnutí.


TUK KONTRA IMPLANTÁT?

V Česku se zatím tato metoda zvětšování prsou nepoužívá. Například na Inter Clinic Praha ji znají, ale zatím neuvažují o tom, že by ji sami prováděli. Dosud totiž prý není dostatečně prokázáno, jak dlouho tuková tkáň v prsou vydrží, zda se brzy nevstřebá. Implantáty jsou údajně trvanlivější a pro udržení tvaru lepší

 

qwerty ( 4. května 2009 17:55 )

Ta nová prsa vypadají prostě divně.

posta ( 3. května 2009 21:19 )

ale ta slecna nebo pani urcite vypadala stokrat lip pred zakrokem teda...

eva2208 ( 3. května 2009 18:47 )

A nejste vy pani tak trochu MISS WORLD????? Kdyz tak umistnete nekde na net fotku abychom vedeli jak ta dokonala krasa vyzera. Jinak si myslim ze kdyz to nekomu pomuze po psychicke strance a neni to prehnane tak to schvaluji.

silwushka ( 3. května 2009 15:24 )

Nechapu zensky jak si muzou nechat zwetsit prsa!!!!Je to pakarna!!!Ja sama bych si w ziwote nenechala predelat nic na mem tele!!!!Jsem takowa jaka jsem a nepotrebuju doktory k tomu abych byla krasnejsi...a to nemam zrowna dwakrat welke prsa....no jo no hold sou baby hloupeee.....no comment!!!!

valerie ( 3. května 2009 14:02 )

Podobné operace neuznávám, pokud nejsou z lékařského hlediska opdstatněné, třeba jako náhrada po operaci prsou a podobně. Práce lékařů pro výkony výhradně sledující estetické hledisko je jen obyčejným kšeftem s lidskou ješitností. Kdyby pánbůh chtěl, aby měli všichni stejná prsa, tak to tak zařídil.

Zobrazit celou diskusi